Автобусна зупинка, Рижівка, Сумська область, 2021 р. Скріншот: проект "Глушина на кордоні" "Суспільне. Суми"

Кадиров заявив про "захоплення" Рижівки на Сумщині: Україна спростувала фейк

У селі Рижівка Сумської області немає військ країни-агресорки. Ввечері 9 червня російські пропагандистські медіа заявили про нібито "окупацію прикордонного села російськими військами".

Про це повідомив голова Білопільської громади Юрій Зарко у коментарі "Суспільному".

За словами Зарко, у Білопільській громаді ввечері у неділю зникло електропостачання. У Сумах у цей час також були проблеми з напругою та водопостачанням.

Як відомо, у Telegram-каналі голови Чеченської республіки Рамзана Кадирова заявили, що російські військовослужбовці нібито "провели тактичні дії та звільнили від ворога черговий населений пункт".

"Внаслідок масштабних спланованих наступальних дій українська сторона зазнала значних втрат і була змушена відступити", — йдеться у фейку.

Зазначимо, що у Рижівці станом на 22 травня 2024 року залишилося семеро людей. Про це раніше повідомляв заступник міського голови Білопілля Володимир Відуєв.

Ситуація на Сумщині

Протягом дня 9 червня росіяни здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 65 вибухів. Обстрілів зазнали 
Юнаківська, Миколаївська, Хотіньська, Краснопільська, Середино-Будська, Великописарівська громади, повідомляють у Сумській обласній військовій адміністрації.

  • Юнаківська громада: здійснено артилерійські обстріли (9 вибухів).
  • Миколаївська громада: завдано атаки FPV-дроном (один вибух) та артилерійські обстріли (сім вибухів).
  • Хотинська громада: ворог бив з мінометів (17 вибухів), артилерії (шість вибухів) та скинув ВОГ з БпЛА (один вибух).
  • Краснопільська громада: були артилерійські (чотири вибухи) мінометні (чотири вибухи) обстріли та атака FPV дронами (два вибухи). 
  • Середино-Будська громада: дві міни скинув ворог на територію громади.  
  • Великописарівська громада: зафіксовано скидання ВОГ з БпЛА (один вибух), мінометні обстріли (вісім вибухів) та атака FPV дронами (три вибухи).

Нагадаємо, наприкінці травня повідомлялося, що поблизу Сумської області активізувалися ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко зазначав, що основна мета ворожих ДРГ полягає у тому, щоби знайти місця розташування наших підрозділів, дізнатися, як побудована оборона, аби надалі завдавати туди ударів з потужного озброєння.

Своєю чергою в Інституті вивчення війни повідомляли, що  Росія зосереджує обмежені, малоукомплектовані та незгуртовані сили на Сумському напрямку. Навіть таке угруповання зможе досягнути ймовірно бажаного ефекту відтягування та закріплення українських військ на міжнародному кордоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2024 01:23