Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Росія накопичує війська поблизу Сумської області: в ISW назвали мотиви окупантів

Росія зосереджує обмежені, малоукомплектовані та незгуртовані сили на Сумському напрямку. Навіть таке угруповання зможе досягнути ймовірно бажаного ефекту відтягування та закріплення українських військ на міжнародному кордоні.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Факт накопичення військ підтвердив і заступник командира української бригади, що діє на півночі Харківської області. У Курській області окупанти зібрали угрупування з 9-10 тисяч осіб. Там перебувають три недоукомплектовані мотострілецькі полки, у кожному з яких не вистачає одного-двох батальйонів. Там вісім мотострілецьких, танкових і піхотних батальйонів, один батальйон повітряно-десантних військ, перекинуті з різних частин, з'єднань і військових округів, та щонайменше два штурмові загони в ешелоні посиленої роти або недоукомплектованого батальйону.

Аналітики вважають, що навіть обмежена російська активність на інших ділянках кордону нижче порога російських наступальних операцій може призвести до розтягування українських сил уздовж широкого фронту. Окупанти зможуть розтягнути та прикріпити українські сили до кордону, поки Росія загрожує проникненням на інші прикордонні території за межами півночі Харківської області.

Наступ Росії на півночі Харківської області є частиною плану зі створення так званої "буферної зони". Таким чином загарбники намагаються захистити прикордонні райони Росії від ударів ЗСУ.

Аналітики нагадують, що російський диктатор Володимир Путін відповів на запитання про завдання російських військ на харківському напрямку. За його словами, армія РФ досягає успіху "за планом". Путін також зазначив, що російські війська не мають безпосередніх планів щодо захоплення Харкова.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Офіційні особи Кремля висловили співчуття високопосадовцям Ірану після оголошення про смерть президента Ірану Ебрагіма Раїсі та міністра закордонних справ Хоссейна Аміра Абдоллахіана 20 травня
  • Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив небажання Білого дому схвалити використання Україною наданої США зброї для ударів по військових об’єктах у Росії після засідання Контактної групи з питань оборони України
  • Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що деякі неуточнені країни, ймовірно, країни НАТО, вже направили персонал для навчання українських військових "на місцях".
  • Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв посилив відому російську інформаційну операцію, спрямовану на прямий підрив легітимності президента України Володимира Зеленського як президента
  • Російські війська нещодавно підтвердили наступ поблизу Вовчанська, Часового Яру, Авдіївки та Донецька, а також у західній Запорізькій області та в дельті річки Дніпро

Нагадаємо, вчора речник оперативно-тактичного угруповання військ "Сіверськ" Вадим Мисник розповідав, що російські загарбники обстрілюють прикордонну зону у Сумській області та зберігають там військову присутність. Водночас росіяни не здійснюють накопичення сил на якійсь конкретній ділянці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.05.2024 07:21