Повернення українських дітей додому. Джерело: ap

Катар сприяє у поверненні додому ще трьох депортованих до РФ українських дітей

Трьох українських дітей, яких раніше депортували до Росії, цього тижня передадуть катарським дипломатам у Москві. Це стало можливим після таємних переговорів Катару з Росією й Україною.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на неназваного катарського чиновника, який обізнаний щодо цих планів.

У п'ятницю Катар сприяв поверненню з Росії однієї української дитини віком 7 років, яка возз'єдналася зі своєю бабусею та вже прямує в Україну через Естонію. А цього тижня планують повернути ще трьох дітей — 2-річного та 9-річного хлопчиків і дівчину 17 років.

Журналісти Reuters нагадали, що Київ ідентифікував 20 000 дітей, яких вивезли до Росії або на тимчасово підконтрольну їй територію без згоди сім'ї або опікунів.

За словами катарського чиновника, повернення перших чотирьох дітей є випробуванням системи, яку арабська держава Перської затоки створила після місяців таємних переговорів із Москвою та Києвом.

Державний міністр Катару з питань міжнародної співпраці Лолва аль-Хатер у своїй заяві підтвердила посередництво та назвала репатріацію цього тижня "лише першим кроком". Чиновниця зауважила, що наразі не зрозуміло, скількох ще дітей вдасться повернути з Росії.

Нагадаємо, у вересні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна має підтвердження: самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко бере участь в процесі депортації українських дітей. Практично щодня українська влада отримує нові факти з приводу злочинів Лукашенка стосовно неповнолітніх громадян України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2023 15:51