Фото ілюстративне. Джерело: "Лівий берег"

Керівники російських енергокомпаній помирають цілими родинами: ЗМІ розповіли, що відбувається

У Росії зафіксували велику кількість загадкових смертей за два роки серед топ-менеджерів енергетичних підприємств. Ця галузь — головний наповнювач російського бюджету, доходи від нафти та газу дозволяють Росії фінансувати війну.

Про це йдеться у матеріалі видання "Лівий берег".

"Лукойл": мінус три топ-менеджери

Контрольована Кремлем компанія нещодавно втратила вже третього топ-менеджера: 24 жовтня в Москві помер голова ради директорів Володимир Некрасов. За офіційною версією — через серцеву недостатність. Паралельно російська пропаганда повідомила, що покійний начебто мав проблеми з алкоголем.

"Юридично "Лукойл" — це приватна компанія. Через неї прокачували гроші на Захід. Це нетипова поведінка російських спецслужб. Забагато очевидних речей. Або втратили хватку, або готуються до чогось серйозного та замітають сліди", — припустив генерал-майор запасу, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун.

До Некрасова раду директорів очолював Равіль Маганов. Він випав з вікна та розбився торік. Сталося це в московському медичному закладі, де лікують російську еліту. Чоловік перебував там на плановому огляді.

Також торік за загадкових обставин помер мільярдер Олександр Суботін, теж один із керівників "Лукойла". Офіційна версія традиційна: смерть від серцевої недостатності.

"Газпром": понад десять смертей

Газовий монстр — ключовий інструмент впливу Кремля на країни Європи. Пошесть серед його керівництва мала декілька хвиль. Найбільша — на початку 2022 року, щойно почалося повномасштабне вторгнення.

Першим на той світ пішов голова транспортного департаменту компанії Леонід Шульман. Його знайшли мертвим у ванній. Російські силовики відразу заявили: топ-менеджер скоїв самогубство та залишив передсмертну записку.

Навесні у своїх розкішних апартаментах у Москві знайшли мертвою родину колишнього віцепрезидента «Газпромбанку» Владислава Аваєва. Він нібито вбив дружину та доньку, а потім і себе. Російський слідчий комітет поквапився повідомити: нічого надзвичайного — це побутовий злочин. Натомість його колишній колега Ігор Волобуєв переконує: Аваєва вбили.

Загалом за останні два роки померли понад десять топ-менеджерів "Газпрому".

"Жодної конспірології. Це логічні наслідки тіньової діяльності компаній, які утворюють газову імперію Росії. І одне з правил цього бізнесу — оплата відкатів нагору. Я знайшов матеріал судового засідання в Росії 2013 року. Під прес потрапили менеджери підрядної організації "Газпрому". Вони доводили в суді, що не переказували нікуди нічого незаконно. Просто виконували доручення керівництва. Їх попросили назвати прізвища. Вони відповіли, що ніколи не назвуть, їм простіше застрелитися", — пояснив експерт із міжнародних енергетичних і безпекових відносин Михайло Гончар.

Загадкова смерть спіткала й менеджерів низки інших російських компаній, пов'язаних з енергетичною галуззю. Серед них:

  • колишній головний бухгалтер газовидобувної компанії "Новатек" Сергій Протосеня, чоловіка знайшли мертвим разом із дружиною та дочкою на віллі в Іспанії, син Протосені заявив, що його рідних убили;
  • керівник компанії морського доставлення Astra Shipping Юрій Воронов, його знайшли мертвим з вогнепальними ранами.

"Схеми збагачення Путіна та його режиму через цю галузь ще діють. Коли керівники підприємств розпочинають працювати на себе чи стають невигідними очевидцями оборудок, їх просто позбуваються. Дехто виїжджає за кордон зі сім'ями, але спецслужби Росії знищують їх фізично. Ми знаємо, що цілими родинами вирізали небезпечних для Кремля менеджерів", — розповів генерал-лейтенант, ветеран Служби зовнішньої розвідки України Василь Богдан.

Енергетика тримає Росію на плаву

Росія отримує чималий дохід від продажу нафти та газу, попри санкції. Співпраця в атомній енергетиці з іншими країнами теж не припинена. Українська влада наполягає на нових обмеженнях проти Кремля.

Росіяни навчилися оминати заборони, зокрема, у нафтовій галузі. А саме вона є ключовим джерелом наповнення бюджету. Москва створила тіньовий флот, який допомагає приховати походження товару. Не дали очікуваного результату й обмеження цін нафти з Росії (не більше ніж 60 доларів). Принаймні всупереч санкціям восени росіяни наростили темпи продажу чорного золота.

"У вересні доходи Росії від експорту нафти сягнули 18,8 мільярда доларів, що є найвищим показником з липня минулого року. У серпні російський бюджет знову повернувся до профіциту, причому останні місяці демонструють значне загальне покращення", — зазначили у звіті експерти Київської школи економіки.

Нагадаємо, що 2 листопада США запровадили новий пакет санкцій проти Росії. Під обмеження потрапили банки, розробника зброї та члени уряду Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.11.2023 12:28