Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Китай будує один з найбільших у світі десантних кораблів: у США стурбовані прискоренням виробництва

Китай прискорив будівництво найбільшого у світі десантного корабля класу 076 на острові Чаншін біля Шанхаю, що викликало занепокоєння у Сполучених Штатів Америки та інших країн. Це судно можуть спустити на воду у 2025 році. 

Як повідомляє Reuters, якщо оцінка, яка була отримана на основі супутникових знімків, виявиться правильною, то будівництво першого в Китаї десантного корабля класу 076 стане ще одним нагадуванням про неймовірні темпи нарощування військової сили Пекіна.

Зазначається, що в той час, як Китай будує один з найбільших у світі військових кораблів у надзвичайно короткі терміни, Вашингтон та країни Європи витрачають час на модернізацію старих фрегатів або есмінців.

"Це також підігріє побоювання тих, хто вважає, що Пекін зараз серйозно готується до великого військового конфлікту, ймовірно, викликаного навмисним вторгненням на Тайвань", — наголошує видання.

За даними від офіційних осіб США, лідер Китаю Сі Цзіньпін наказав китайським військовим бути готовими до проведення цієї операції до 2027 року. Водночас ці припущення офіційний Пекін заперечує. 

Так, зведена у 2005 році суднобудівна база на острові Чансін була надзвичайно амбітним проектом і наразі перебуває на третьому етапі розширення. На цій базі було побудовано третій китайський авіаносець — "Фуцзянь". Його будівництво почалося у 2015 році, а завершилось у 2022-му. Це судно розпочало свої ходові випробування в травні, але швидкість, з якою суднобудівна база зараз виготовляє десантні кораблі, свідчить про різке зростання будівництва військових кораблів.

Зазначається, що супутникові знімки свідчать про те, що сухий док, у якому будується новий десантний корабель, був відкритий лише торік у жовтні. Китай зводить як військові, так і цивільні судна зі швидкістю, яка зараз викликає занепокоєння в потенційних опонентів Пекіна, зокрема Вашингтона, і може дати Китаю готову перевагу в будь-якому військовому конфлікті.

"Новий десантний корабель має приблизно 263 метри в довжину і 43 метри в ширину, що трохи менше, ніж авіаносець, такий як USS Nimitz або Ford класу, або китайський новий "Фуцзянь", але значно більший, ніж новий еквівалент авіаносців класу USS America", — наголошує Reuters. 

Водночас це судно здатне перевозити війська та десантні катери, а також безпілотники та військові реактивні літаки. Він може затопити внутрішню частину свого корпусу, щоб розпочати десантну операцію, водночас потенційно також проводячи повітряні операції за допомогою літаків та гелікоптерів.

Великий військово-морський виробничий потенціал Пекіну підтримують ще більшим сектором цивільного суднобудування. Reuters додає, що в 1999 році на китайські суднобудівні бази припадало лише 5% світового тоннажу торгових суден щороку, водночас зараз ця частка становить понад 50%. Зокрема, торік  китайські суднобудівні бази виконали майже 60% нових замовлень на торгові судна. Це різко контрастує з темпами будівництва у США, які щороку виробляють лише 15-25 нових торговельних суден, що становить менше ніж п'ять відсотків від загальної кількості у світі.

Нагадаємо, раніше речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий повідомляв, що Китай не надаватиме зброю Російській Федерації для ведення війни проти України. Ця тема обговорювалась під час візиту очільника українського МЗС до Китаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2024 13:38