Фото: ferra.ru

Китай готується до затяжного конфлікту за Тайвань та вивчає помилки РФ в Україні, — ЗМІ

Китай вивчає уроки з вторгнення Росії в Україну і починає готуватися до затяжної війни в Індо-Тихоокеанському регіоні, вносячи правові зміни, які допоможуть інтегрувати військову та цивільну мобілізацію.

Про це пише видання Nikkei Asia з посиланням на заяву аналітика Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Нещодавні кроки Китаю щодо полегшення будь-якого повернення резервістів і ветеранів у їхні колишні частини, а також щодо надання військовим доступу до громадянської інфраструктури та запасів палива показують, що Пекін думає про те, як боротися з конфліктом в Індо-Тихоокеанському регіоні, заявила Мейя Нувенс, старший науковий співробітник з китайської політики безпеки та оборони в IISS.

Нувенс також наголосила, що Пекін вважає, що конфлікт в Індо-Тихоокеанському регіоні може бути не "короткою, швидкою та стрімкою перемогою після раптового нападу, а фактично визнанням того, що потенційний конфлікт може затягтися і стати війною на виснаження.

За її словами, Пекін вивчає дії Росії щодо розв'язання війни в Україні. Москва вважала, що за кілька днів завоює Україну, але бойові дії тривають майже два роки.

В умовах, коли війна Хамаса з Ізраїлем у секторі Газа загрожує перерости в ширший конфлікт, а також перевороти в Нігері та Габоні, повернення Азербайджану Нагірного Карабаху та войовничість Китаю через Тайвань та Південнокитайське море, що базується в Лондоні, аналітичний центр попередив про настання "Ери нестабільності" у військовому балансі.

У статті очікується, що глобальні витрати на оборону цього року перевищать рекордні для 2023 року 2,2 трильйона доларів, що на 9% більше, ніж роком раніше.

За даними журналу Military Balance, витрати Китаю на оборону зросли на 5,4% у місцевій валюті до 1,55 трильйона юанів у 2023 році (219,5 мільярда доларів США) вже 29 рік поспіль. Це еквівалентно 407,9 мільярда доларів з урахуванням паритету купівельної спроможності.

Наполегливі дії Пекіна призводять до істотного збільшення оборонного бюджету Східної Азії. Витрати Тайваню зросли на 24,2% у 2023 році, тоді як Японія розпочала заплановане багаторічне зростання зі збільшення на 10,5% у 2023 році.

У доповіді наголошується, що "поточна ситуація у сфері військової безпеки віщує, ймовірно, небезпечніше десятиліття". Роберт Уолл, редактор доповіді, заявив, що вже не Росія, а Китай "штовхає розробку" можливостей модернізації.

За словами Уолла, хоча й Москва "багато говорить", на полі їй особливо нічого показати. Навпаки, "китайці розробляють нову зброю, це сучасна зброя, її підхід до проектування стає дедалі цікавішим, і вони фактично починають його впроваджувати", — написав редактор доповіді, маючи на увазі, зокрема, високошвидкісну зброю, таку як гіперзвукові апарати.

"Вашингтон не зациклений на тому, що робить Москва щодо озброєнь. Він дуже зосереджений на тому, що робить Пекін", — наголосив Уолл.

У доповіді також йдеться про те, що Росія зараз витрачає понад 30% свого національного бюджету на армію. З моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну два роки тому Росія втратила близько трьох тисяч своїх основних бойових танків приблизно стільки, скільки в неї було на озброєнні.

Але за оцінками IISS, враховуючи масштаби устаткування, що зберігається в неї, "Москва потенційно може витримати ще близько трьох років важких втрат і поповнювати танки із запасів, навіть якщо вони відповідатимуть нижчим технічним стандартам, незалежно від її здатності виробляти нове обладнання".

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.02.2024 17:27