На фото: Сі Цзіньпін. Джерело: Xinhua

Китай хоче бути посередником між Україною та РФ: у Welt розкрили наміри Пекіна

Оскільки Китай стає дедалі агресивнішим щодо Тайваню, він закликає до діалогу на Близькому Сході та представляє так званий "мирний план" для України. За постановкою як посередника стоїть зовсім інша мета, оскільки КНР хоче стати наймогутнішою державою замість США.

Про це повідомляє Welt

Як зазначає видання, Китай протягом певного часу уникав участі в міжнародних конфліктах. Проте зараз Пекін все голосніше закликає до мирних переговорів у війнах на Близькому Сході та в Україні — тоді як ситуація у конфлікті з Тайванем продовжує загострюватись.

У ході великомасштабних військових навчань раніше цього тижня вони оточили Тайвань і кілька разів вдиралися до його водного та повітряного простору. Напередодні на півдні острова було помічено китайського авіаносця — попри явне попередження держсекретаря США Ентоні Блінкена проти "провокаційних" заходів проти Тайваню.

З літа 2022 року міжнародна спільнота спостерігає, як Китай регулярно перетинає міжнародно визнані кордони, щоб заявити про свої самопроголошені територіальні претензії у Південнокитайському морі. Пекін також дедалі більше кидає виклик світовому порядку, де домінує Захід, поза регіону.

Китай хоче замінити США як наймогутнішу країну у світі до 2049 року. Ці досягнення демонструють нову впевненість Китаю у собі, але план Китаю часто все ще має межі. На міжнародній арені Китай все частіше позиціонує себе мирним посередником. На Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку у вересні міністр закордонних справ Ван I нещодавно просував "мирну ініціативу" Китаю для України. Вона була представлена у травні спільно з Бразилією та підтримується Росією.

Останнє свідчить, що Китай не є нейтральним посередником. У документі не згадується територіальна цілісність України чи виведення російських військ, як цього вимагає мирний план президента України Володимира Зеленського із 10 пунктів. Китай та Росію пов'язують глибока дружба та економічна співпраця. США і НАТО також називають Китай "заступним агентом" Росії, оскільки він постачає Росію обладнання та інструменти для військової промисловості.

Крім того, все більш агресивна поведінка щодо Тайваню викликає сумніви щодо правдивості китайського мирного плану. Але роль Пекіна як посередника насправді не у встановленні миру, а розширенні своєї позиції великого гравця у геополітиці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на дебатах Генасамблеї ООН, що так званий "мирний план", який просувають Бразилія та Китай, лише допомагає кремлівському диктатору продовжувати війну. Країни, які шукають альтернативи українській "Формулі миру", насправді підігрують Володимиру Путіну.

Раніше повідомлялось, що Швейцарія підтримує мирну ініціативу Китаю та Бразилії щодо України. І це попри те, що там немає посилання на Статут ООН і не згадується територіальна цілісність України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2024 12:04