Фото ілюстративне з відкритих джерел

Китай витіснив Росію з африканського ринку озброєнь, — The Economist

Пекін витіснив Москву з африканського ринку зброї та продовжує нарощувати постачання військової техніки до країн Африки. Зброю у Китаю купують понад 20 африканських країн.

Як повідомляє The Economist, завдяки продажу різноманітної зброї, яку Китай продає африканським країнам на вигідних умовах, Пекін зумів витіснити Росію з місцевого ринку озброєнь.

Зазначається, що експорт китайської військової продукції наразі починається з вогнепальної зброї та закінчується військовими кораблями, які постачаються до Джибуті та Мавританії. Також Китай активно продає безпілотники, які купує Конго, Нігерія та інші країни континенту. Як вказує видання, такий попит пояснюється вигідними кредитами, які Пекін погоджує задля розширення власного експорту. У період з 2019 по 2023 рік не менше 21 країни Африки отримали зброю від Китаю.

Інфографіка

Графік експорту озброєння Китаєм та Росією до африканських країн. Фото: SIRPI

"Ймовірно, сім з десяти африканських армій зараз мають броньовані машини, які, як і багато інших товарів, виготовлені в Китаї", — наголошує The Economist.

Завдяки такому підходу до торгівлі Пекін отримує великий вплив у Африці та покращує відносини з багатьма країнами на континенті. Варто наголосити, що Франція історично домінувала на африканському ринку озброєнь, проте у зв'язку зі значним збільшенням вартості французької зброї та менш прийнятними умовами африканці почали шукати нових постачальників.

Видання додає, що Пекін продає зброю за зниженими цінами, що у поєднанні з гнучкими механізмами фінансування, військовим співробітництвом і підготовкою офіцерів є привабливою пропозицією для армій з великим чи малим бюджетом.

Нагадаємо, у лютому аналітики Міжнародного інституту стратегічних досліджень заявили, що Китай вивчає уроки з вторгнення Росії в Україну і починає готуватися до затяжної війни в Індо-Тихоокеанському регіоні, вносячи правові зміни, які допоможуть інтегрувати військову та цивільну мобілізацію. Наполегливі дії Пекіна призводять до істотного збільшення оборонного бюджету Східної Азії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.06.2024 09:38