Китайці розробили пожежний дрон

23 БЕРЕЗНЯ 2020 12:33

Китайська компанія QilingUAV оголосила про розробку безпілотного літального апарату вертолітного типу JS260, який можна використовувати при гасінні лісових пожеж. Згідно з повідомленням компанії, апарат може нести дві ємності, заповнені рідиною для гасіння вогню.

Гасіння лісових пожеж за допомогою авіації представляє дуже складну і небезпечну операцію. Дим від пожежі сильно погіршує видимість, а гаряче повітря від вогню, погіршує керованість літаком і може порушувати роботу двигунів. При цьому льотчики повинні на пожежних літаках або вертольотах повинні пролітати над вогнем якнайнижче для ефективного скидання води.

Китайські розробники вважають, що застосування безпілотників має зробити гасіння лісових пожеж безпечніше.

JS260 має в довжину 2,8 метра, у висоту - 1,6 метра і оснащений двома несучими гвинтами діаметром 3,6 метра. Апарат масою 160 кілограмів оснащений двома 34-сильними бензиновими двигунами з водяним охолодженням і здатний знаходитися в повітрі до 4 годин.

Безпілотник може нести корисне навантаження масою до 100 кілограмів. Він оснащений двома точками підвіски для ємностей з рідиною для гасіння вогню. Ємності можуть бути скинуті з однієї або одночасно. Розробники стверджують, що обсягу кожної ємності досить для гасіння 50 кубічних метрів лісу. Інші подробиці про JS260 не уточняються.

В кінці 2019 ізраїльська компанія Elbit Systems зазнала новий засіб пожежогасіння, за допомогою якого літаки зможуть гасити вогонь на землі з більшої висоти і в нічних умовах. Розробка являє собою свого роду капітошку - тонкостінні пакетики, заповнені водою, піною або антипиреном.

Технології, 23.03.2020 12:33