Фото: KCNA

КНДР, ймовірно, відправила в Росію цивільний персонал, а не війська, — розвідка Південної Кореї

Північна Корея може надати Росії цивільний персонал замість того, щоб спрямовувати власні війська для участі у війні в Україні. Проте ця інформація потребує окремої перевірки.

Про це заявив високопосадовець міністерства оборони Південної Кореї, пише Yonhap.

Заступник міністра оборони Кім Сон Хо зробив ці заяви на тлі чуток про те, що Північ відправляє своїх солдатів для участі у війні Росії в Україні. Це твердження також підтвердив цього тижня президент України Володимир Зеленський, який заявив, що Пхеньян готується надіслати додаткові війська.

"Ми говоримо, що це важливо, оскільки цілком можливо, що Північна Корея надала персонал, а не військові сили", — заявив Кім в четвер в інтерв'ю інформаційному агентству Yonhap у Брюсселі.

Кім прибув до бельгійської столиці для участі у засіданні міністрів оборони Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

"Чи буде це особовий склад, чи війська, буде визначено після того, як буде зібрано, узагальнено та оцінено додаткову інформацію", — сказав Кім.

Якщо розгортання військ Північної Кореї підтвердиться, це стане значною подією у відносинах з Москвою, оскільки вони встановили тісніші зв'язки після оголошення нової двосторонньої угоди на червневому саміті між президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

Договір закликає кожну зі сторін надати військову допомогу іншій стороні "без зволікання" у разі збройного нападу, що розглядається як відродження фактичного договору про взаємну оборону.

Сполучені Штати та їхні союзники не підтвердили заяви України про північнокорейські війська, заявивши, що доказів немає і що вони оцінюють ситуацію.

Нагадаємо, раніше керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко заявляв, що Росія може відправити північнокорейських військових до Курської області. Зокрема, не виключено, що їх можуть направити на тимчасово окуповані території України.

Водночас за даними "Суспільного", війська країни-агресорки формують так званий "особливий бурятський батальйон". Він укомплектований громадянами із Північної Кореї. Попередньо, він налічуватиме до 3000 осіб. Наразі ворог проводить забезпечення батальйону стрілецьким озброєнням та боєприпасами. Ймовірно, що батальйон може бути залучено до виконання бойових завдань поблизу російського населеного пункту Суджа та міста Курськ.

До того ж у виданні зауважили, що деякі військові КНДР тікають з РФ. Так, 18 військових із КНДР полишили свої позиції за сім кілометрів від державного кордону з Україною.

Раніше президент Володимир Зеленський на прес-конференції у Брюсселі після участі у засіданні Євроради заявив, що Російська Федерація планує залучити близько 10 тисяч військових з Північної Кореї для війни проти України. На окупованих територіях вже перебувають офіцери з КНДР.

Своєю чергою керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов підтвердив, що близько 11 тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку для війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2024 14:24