Фото: SUD.UA

Князєву продовжили арешт і зменшили заставу: заява антикорупційної прокуратури

Вищий антикорупційний суд України на два місяці продовжив дію запобіжного заходу екс-голові Верховного суду Всеволоду Князєву. Водночас йому вчетверте зменшено розмір застави — з 45 до 35 мільйонів гривень. 

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Зазначається, що слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора та продовжив дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Всеволода Князєва. Його звинувачують в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря.

"Строк дії запобіжного заходу — до 9 грудня", — йдеться в повідомленні САП.

Зазначимо, що Князєву вже вчетверте зменшують розмір застави. З початкових 107 мільйонів гривень зменшили до 35 мільйонів гривень.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

Раніше під час розслідування справи у Спеціальній антикорупційній прокуратурі розгорілася справжня війна. Причиною конфлікту став телефон Князєва, або ж ті таємниці, які у ньому сховані. Попередньо відомо, що у робочому телефоні колишнього керівника ВС міститься така кількість таємниць і цікавих розмов з посадовцями найвищого рангу, що навколо пристрою почали відбуватись дуже дивні події, які ставлять під сумнів незаангажованість керівників деяких незалежних органів.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості адвоката Олега Горецького. Його Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) обвинувачує у посередництві олігарху Костянтину Жеваго в передачі 2,7 мільйона доларів неправомірної вигоди судді Верховного суду Всеволоду Князєву. За умовами угоди, Горецький зобов'язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази. Також він має перерахувати 21 мільйон гривень на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проект Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації — "Армія дронів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.10.2023 16:59