Адвокат Олег Горецький. Джерело: "Слово і діло"

Справа Князєва: ВАКС затвердив угоду з адвокатом, якого затримали при одержанні хабара

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості адвоката Олега Горецького. Його Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) обвинувачує у посередництві олігарху Костянтину Жеваго в передачі 2,7 мільйона доларів неправомірної вигоди судді Верховного суду Всеволоду Князєву.

Про це повідомляє прес-служба САП.

"12 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом, якого разом із колишнім головою Верховного суду САП і НАБУ викрили на отриманні 2,7 мільйона доларів неправомірної вигоди. За вироком суду йому призначено покарання на 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі відповідної статті Кримінального кодексу України суд звільнив особу від відбування призначеного покарання з іспитовим терміном 3 роки", — йдеться в повідомленні.

За умовами угоди, Горецький зобов'язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази. Також він має перерахувати 21 мільйон гривень на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проект Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації — "Армія дронів".

Вилучені під час розслідування кошти в сумі близько 29 мільйонів гривень теж перерахують на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тисяч доларів.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

31 травня апеляційний суд змінив запобіжний захід Князєву зменшили розмір застави до 75 мільйонів гривень.

5 вересня суд знову зменшив розмір застави колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву до 55 мільйонів гривень.

Раніше під час розслідування справи Князєва, якого викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів, у Спеціальній антикорупційній прокуратурі розгорілася справжня війна. Причиною конфлікту став телефон Князєва, або ж ті таємниці, які у ньому сховані. Попередньо відомо, що у робочому телефоні колишнього керівника ВС міститься така кількість таємниць і цікавих розмов з посадовцями найвищого рангу, що навколо пристрою почали відбуватись дуже дивні події, які ставлять під сумнів незаангажованість керівників деяких незалежних органів.

Нагадаємо, що 4 жовтня Національне антикорупційне бюро заявило про завершення слідства у справі колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва за підозрою в отриманні хабара в сумі 2,7 мільйона доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.10.2023 10:23