Фото: Верховна Рада України

Коли Україна має намір розпочати перемовини щодо вступу у ЄС: відповідь Стефанчука

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна до кінця року має намір розпочати розмову про повноцінне членство в Євросоюзі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Українській правді".

"Коли ми говоримо, що раніше  ЄС чи НАТО, я все-таки думаю, що питання, пов'язані з ЄС, можуть іти швидше, тому що принаймні до кінця цього року ми точно хочемо відкрити перемовини про повноцінне членство України в ЄС", — сказав він.

Стефанчук також наголосив, що початок перемовин про членство  це "фінішна пряма" до вступу у Євросоюз.

"І щоб всі розуміли: відкриття перемовин про членство  це подія на три голови вища ніж кандидатський статус, це вже фінішна пряма. І тільки від нас буде залежати, як швидко ми її пробіжимо",  резюмував спікер Верховної Ради.

Також за словами спікера ВР, наша держава не проситься до ЄС, а повертається до європейського дому.

"За всю історію України тільки два прапори урочисто вносили в сесійну залу Верховної Ради. Перший  91-го року прапор незалежності України, і другий  у липні минулого року прапор ЄС. І це була справді подія, до якої ми всі прагнемо. Тому що, знаєте, коли я спілкуюся з колегами, кажу  зрозумійте, у нас трошки інше бачення: ми не просимося до ЄС, ми повертаємося до європейського дому. Бо ми завжди були європейською нацією",  зазначив він.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що повноправним членом Європейського Союзу Україна зможе стати не раніше, ніж за шість років. Тобто аж у 2029 році.

17 квітня очільник МЗС Румунії Богдан Ауреску заявив, що його країна готова допомогти Україні та Молдові виконати необхідні умови для вступу до Євросоюзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.06.2023 14:35