Колаж: TrueUA

Коли Україна отримає від ЄС перші прибутки із заморожених активів Росії: прогноз Financial Times

У Європейській комісії розробляють план, який дозволить конфіскувати прибутки від заморожених активів Російської Федерації. Це дозволить Україні вже в липні отримати перший транш у розмірі 2-3 мільярдів євро.

Про це йдеться у публікації Financial Times.

За даними співрозмовників видання, Єврокомісія готує план, який передбачає конфіскацію прибутків із заморожених у депозитарії Euroclear російських активів (190 мільярдів євро), починаючи з лютого цього року.

Згідно з проектом внутрішньої пропозиції Єврокомісії, ЄС може привласнити 97% чистого прибутку, отриманого від заморожених в Euroclear активів РФ, і перерахувати їх до бюджету Європейського Союзу.

Далі, згідно з проектом, ці кошти виплачувалися б щоквартально або двічі на рік і "могли б бути використані на користь Києва відповідно до різних домовленостей".

Цікаво, що цей механізм не застосовуватиметься до майже 4 мільярдів євро, які вже накопичились в Euroclear від використання заморожених російських активів. Їх, як йдеться у статті, планують використати насамперед для покриття судових витрат, пов'язаних із позовами Росії проти Євросоюзу.

FT нагадує, що пропозиція, яка має бути готова до саміту ЄС наступного тижня, ще потребує остаточного схвалення Єврокомісії та підтримки країн-членів ЄС. У разі схвалення перший транш із прибутків від заморожених російських активів може бути виділений вже в липні 2024 року. За словами джерел FT, залежно від відсоткових ставок, він може становити від 2 до 3 мільярдів євро.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для Politico заявив, що конфіскація заморожених російських активів є не лише справедливою, але й законною. Тим паче, що ці кошти можуть перекрити значну частину витрат на відновлення та оборону України.

Раніше повідомлялось, що Німеччина підтримує використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Цей процес можна досить швидко реалізувати.

За даними Financial Times, прибуток від заморожених активів Російської Федерації можуть спрямувати для оборонної промисловості України. З відповідною пропозицією для країн ЄС виступить Єврокомісія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.03.2024 23:51