Фото ілюстративне зі соцмереж

Коли та скільки відсотків може отримати Україна із заморожених активів Росії: пояснення Мін’юсту

Від початку року в Європейському Союзі та країнах G7 усе частіше обговорюють надання Україні заморожених активів Росії. Уряд насправді може отримати перші кошти вже цього року.

Про це заявила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра в інтерв’ю виданню Forbes. Мінʼюст працює одразу над двома варіантами стягнень: конфіскацією всіх ідентифікованих активів Росії та отриманням відсотків із них.

За словами Ірини Мудрої, отримання відсотків з уже знерухомлених російських коштів, які розміщені в країнах G7 і ЄС, — це швидший механізм, але він розглядається як проміжний: до створення Компенсаційної комісії та фонду. Мова йде про 15-18 мільярдів доларів, які Україна може отримати протягом чотирьох років (2024-2027). Цього ж року можемо отримати близько чотирьох мільярдів доларів.

"Для цього потрібно пройти декілька етапів. Нульовий — визначити, в яких установах зосереджені ці кошти. Це вже зроблено. Перший — і Єврокомісія вже ухвалила рішення: всі нараховані відсотки мають розміщуватися в одній установі. Це може бути як Euroclear, або ж акумулювати ці кошти в іншій фінансовій інституції. Другий — впровадження законодавства у ЄС, яке дозволяє передати ці кошти Україні. В нас відбулися перемовини з представниками Бельгії, яка зараз головує у Раді ЄС. Є стриманий оптимізм, що Рада ЄС ухвалить рішення до кінця червня 2024 року. Якщо рішення ухвалять, то Україна отримує відсотки з активів, які погасили 2024 року", — повідомила в інтерв’ю заступниця міністра.

Також, за її словами, обговорюється передача вже нарахованих відсотків за 2022-2023 рік. Ці кошти в Бельгії, 2022 року на них наклали 25-відсотковий податок (близько 1,7 мільярда євро). Уряд Бельгії використовує ці кошти для  виплат українським біженцям, надання гуманітарної допомоги тощо.

"Кошти за 2023 рік ще не обкладені податком. Україна бачить перспективу накладення 100% податку на ці кошти та передачу їх в Україну. Мова йде про 4,4 мільярда євро. Для передачі цих коштів вистачить рішення лише уряду Бельгії, якщо це будуть податки", — зазначила Ірина Мудра.

Крім цих двох варіантів стягнень, існує також третій варіант — використання самих активів як забезпечення під випуск цінних паперів із направленням залучених коштів на нагальні потреби України.

"В основному суверенні активи тримають у формі бондів, облігацій та інших фінансових інструментів, в які Росія інвестувала через Центробанк Росії або через свій Російський фонд прямих інвестицій", — поінформувала Ірина Мудра.

Нагадаємо, що 12 лютого Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином у Європі зробили ще один кроку назустріч Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.02.2024 10:56