Фото: Ірина Мудра. Джерело – Мін'юст

У Мін'юсті пояснили, що отримає Україна від рішення ЄС щодо заморожених російських активів

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення, що відкриває шлях до використання прибутків від заморожених активів Російської Федерації на користь України. Кошти хочуть спрямувати для підтримки України та її відновлення і реконструкції.

Про це заявила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра, йдеться на сайті Міністерства юстиції.

Вона підкреслила, що прийняті Радою рішення та постанова роз’яснюють зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють замороженими активами та резервами Центробанку РФ.

"На цю мить в юрисдикціях партнерів по G7, ЄС та Австралії заморожено 260 мільярдів євро активів Центрального банку Росії, причому понад дві третини з них — в ЄС. Прийняте Радою Євросоюзу рішення роз’яснює, зокрема, правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії від користування російськими активами. Це відкриває шлях до використання прибутку від заморожених російських активів на користь України", — зазначила Ірина Мудра. 

У відомстві пояснили, що Рада, зокрема, ухвалила, що депозитарії, які володіють активами центробанку Росії на суму понад 1 мільйон євро, повинні окремо враховувати залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також мають зберігати відповідні доходи окремо. 

Також депозитаріям заборонили розпоряджатися отриманим чистим прибутком. З урахуванням ризиків і витрат, пов’язаних зі зберіганням активів та резервів Центрального банку Росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням санкціонувати випуск частини цього чистого прибутку з урахуванням дотримання статутного капіталу та ризиків.

У чому важливість рішення Ради ЄС

У Мін'юсті наголосили, що відповідне рішення дає можливість Раді встановити фінансовий внесок до бюджету Євросоюзу, зібраний шляхом прибутку від користування російськими активами. Кошти хочуть спрямувати для підтримки України та її відновлення і реконструкції.

"Цьому рішенню передувала кропітка робота Мін’юсту, Міністерства фінансів і НБУ у співпраці з європейськими колегами. Зокрема, в межах останнього робочого візиту до Брюсселю команда Міністерства юстиції України працювала над розв'язанням питань щодо спрямування доходів від знерухомлених резервів ЦБР для відновлення України разом з міжнародними партнерами", — йдеться у заяві Мін'юсту.

Також у Мін'юсті нагадали, що одним із пріоритетних завдань для Мін‘юсту залишається створення належної юридичної основи для забезпечення компенсації збитків, завданих Україні російськими загарбниками, коштом російських активів в Україні та за кордоном.

Раніше повідомлялось, що 12 лютого Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином у Європі зробили ще один кроку назустріч Україні.

Нагадаємо, що декілька днів тому президент Володимир Зеленський заявив, що зараз важливо конфіскувати всі заморожені активи держави-агресорки. Україна плідно працює у цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.02.2024 17:58