Фото: Netherlands at NATO / Twitter

Коли Нідерланди поставлять Україні F-16: заява міністра оборони країни

Нідерланди планують передати Україні винищувачі F-16 вже наступного року, а поки країна навчає пілотів ЗСУ. Цей процес залежить від безлічі факторів.

Таку заяву зробила очільниця оборонного відомства Нідерландів Кайси Оллонгрен.

"Я не знаю, скільки часу займе це навчання, тому ми оцінюємо від шести до восьми місяців, що дійсно дуже швидко порівняно з тренуваннями, які ми проводимо з нашими пілотами", — сказала вона.

Оллонгрен додала, що це залежить від безлічі факторів. Також Нідерланди працюють над створенням навчального центру у Румунії — його мають намір запустити якомога швидше.

"Фактичне постачання літаків (Україні, — ред.) почнеться десь наступного року", — сказала міністр.

Міністерка Нідерландів пояснила, що цей процес є дещо затягнутим, адже країна здійснює перехід на F-35.

"Саме з цієї причини ми можемо поставити F-16, щойно ми здійснимо перехід, те ж саме стосується Норвегії, те ж саме стосується Данії, тож ці речі потребують часу", — сказала Оллонгрен.

Також вона сказала, що найголовніше — це сигнал, який Нідерланди посилають не тільки Києву, а й Москві та Кремлю

"Ми там і будемо підтримувати українців стільки, скільки буде потрібно, і ми будемо забезпечувати їх зброєю і боєприпасами, і ми також працюватимемо над посиленням їхніх Збройних сил, тому що після того, як мир буде, Росія нікуди не дінеться", — додала глава Міноборони Нідерландів.

Саме тому спочатку їх потрібно перемогти, а потім Україна має бути в безпеці як важливий партнер.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Своєю чергою Румунія та Нідерланди ухвалили рішення про створення навчальної бази для пілотів та обслуговування винищувачів F-16. Такий крок стане також потужною підтримкою для протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, що Нідерланди передадуть Збройним силам України всі свої винищувачі F-16, але кілька залишать для навчання українських пілотів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 00:43