Фото: lavra.ua

Коли УПЦ МП повинна передати Києво-Печерську лавру державі: директор музею озвучив терміни

Передача об’єктів культурної спадщини та мощів святих від монастиря Української православної церкви Московського патріархату до державного заповідника Києво-Печерська Лавра має бути завершена до кінця 2023 року.

Про це розповів виконувач обов'язків директора заповідника Максим Остапенко в інтерв'ю "Укрінформу".

"Я був би щасливий, якби все завершилося до кінця року. Маю на увазі передачу та об’єктів культурної спадщини, і мощів. Ці процеси між собою поєднані, але все ж таки передача об’єктів нерухомості, майнового комплексу - це одна історія, а інша – це реліквії, які зберігаються в печерах", — повідомив Остапенко.

Він зазначив, що колишні керівники монастиря від УПЦ МП робили все, щоби перетворити Лавру у резиденцію Московського патріархату і патріарха Кирила. А також зазначив, що всюди в монастирі розкидані російські маркери.

"Російські маркери тут всюди, починаючи від могили Столипіна і градоначальників та столоначальників, яких за імперських часів тут було поховано. А ще — Румянцева-Задунайцева, Олександра Безака, який душив і свободу Польщі. Всі ці могили чітко впорядковані", — додав Остапенко.

Водночас директор заповідника  наголосив, що керівники монастиря ніде не кажуть, що половина храмів побудовані коштом козацьких полковників, але вони вшановують Матрону Московску.

"Та ж історія з Іваном Мазепою", — зазначив Остапенко.

Нагадаємо, 11 липня у Києво-Печерській лаврі розпочала роботу комісія Міністерства культури для того, що перевірити та опечатати корпуси монастиря. На знак протесту віряни та ченці Лаври влаштували сутички із поліцією та працівниками Мінкульту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.07.2023 22:23