Фото: Олександр Мамай. Джерело: "Полтавщина"

Колишнього мера Полтави Мамая внесли в реєстр корупціонерів

Національне агентство з питань запобігання корупції офіційно внесло колишнього міського голову Полтави Олександра Мамая у список корупціонерів.

Про це свідчить відповідний запис в реєстрі НАЗК.

Олександра Мамая притягнули до відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення: це ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Мамая внесли в реєстр корупціонерів у звʼязку з тим, що ВАКС визнав його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України та призначив покарання відповідно у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, які повʼязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій терміном на один рік, але на підставі ч. 2 ст. 75 КК України звільнив від покарання, призначивши рік позбавлення волі умовно.

Мамай у реєстрі коруаціонерів

Скріншот з реєстру НАЗК

Справа Мамая

Мера Полтави 2 березня засудили за організацію розтрати понад півмільйона гривень. Встановлено, що Мамай, перебуваючи у змові з директором та бухгалтером комунальної організації "Інститут розвитку міста", влаштував на роботу двох осіб, які фактично не виконували роботу на підприємстві, а здійснювали ведення домашнього господарства у помешканні міського голови та його близького оточення.

Для виплати вказаним особам зарплати, службові особи комунальної організації вносили до табелів обліку використання робочого часу невірогідні відомості, що у підсумку призвело до задання місцевому бюджету понад півмільйона гривень збитків.

Зважаючи, що мер міста відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та щиро кається, суд призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями строком на 1 рік.

Проте на підставі ст. 75 КК України суд звільнив Мамая від покарання з іспитовим строком один рік.

Крім того, за умовами угоди міський голова перерахував у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації — "Армія дронів" два мільйони гривень.

Нагадаємо, що Олександра Мамая офіційно звільнили із займаної посади на виконання вироку суду. Виконавчий комітет проголосував за його звільнення 12 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2023 12:18