Фото: російські ЗМІ

Команда на підрив Каховської ГЕС надійшла особисто від Путіна, — Данілов

Наказ про підрив Каховської гідроелектростанції російські військові отримали безпосередньо з Кремля. Найімовірніше, для цього росіяни використали вибухівку, яку заклали в ГЕС ще восени 2022 року.

Про це повідомив секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов в ефірі "Радіо Свобода".

За його словами, вказівка надійшла о 02:50 саме від Володимира Путіна. 

"Команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, із кабінету Путіна. На інших рівнях такі вказівки не даються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов’язаної із Шойгу або ще з кимось", — сказав Данілов.

Посадовець вважає, що підрив стався саме 6 червня, адже росіяни очікують на український контрнаступ. Про їх наміри зруйнувати дамбу свідчить і те, що напередодні вони підняли рівень води на Каховській ГЕС майже на метр.

"Вони всі очікують наш контрнаступ, тут немає жодних таємниць. Більш того, вони максимально підняли рівень (води, — ред.), вони могли його регулювати. Він був 18 метрів, вони його підняли більш як 19 метрів. Накопичили свідомо, щоб більше шкоди створити під час підриву. Все це було спланованою операцією росіян", — зазначив Данілов. 

Нагадаємо, внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції постачання води до тимчасово окупованого Криму в найближчі роки стане фізично неможливим. Олексій Данілов припустив, що "найближчі три, п’ять, десять років" вода у Крим не постачатиметься.

Раніше секретар РНБО заявив, що руйнування гідроелектростанції жодним чином не вплине на звільнення України

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 16:22