Фото: сайт Верховної Ради України

Комітет Ради підтримав продовження воєнного стану та мобілізації в Україні

У понеділок, 28 жовтня, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони підтримав внесені президентом Володимиром Зеленським законопроекти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів.

Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Комітет ВРУ з нацбезпеки підтримав закони №12152 та №12151 про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації з 10 листопада 2024 року до 7 лютого 2025 року. На 90 днів", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

За його словами, парламент має схвалити ці законопроекти своїм голосуванням на засіданні у вівторок, 29 жовтня.

"Це буде 13-те рішення по дії воєнного стану та загальної мобілізації з початку повномасштабної війни", — додав він.

У підсумку воєнний стан та мобілізація будуть тривати майже три роки після вторгнення Російської Федерації.

Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних якнайшвидшої стабілізації ситуації в країні.

Перед цим український парламент підтримав продовження дії воєнного стану на 90 днів, а саме з 12 серпня по 9 листопада.

Нагадаємо, раніше народний депутат, член комітету з національної безпеки й оборони Верховної Ради України Федір Веніславський заявив, що в Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Такою є загальна позиція військового керівництва.

Водночас старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко повідомила, що мобілізаційний резерв в Україні — кількість чоловіків призовного віку, яких можуть мобілізувати — становить від двох до п'яти мільйонів людей. Йдеться про громадян віком від 25 до 60 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2024 20:40