Комюніке «Саміт Charlevoix G7»

11 ЧЕРВНЯ 2018 15:08

Розчаровуючим і невтішним назвала канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela MERKEL) рішення президента США Дональда Трампа відкликати свій підпис під комюніке за підсумками саміту G7.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Reuters.  

За словами Меркель, вона до цих пір дотримується думки, що Трамп «з багатьох питань» розділяє принципи і цінності G7. «Однак відкликання підпису під комюніке, звичайно, є радикальним кроком», - зазначила Меркель.   

Вона підкреслила, що не вважає цю подію кінцем трансатлантичного партнерства, проте вважає, що «більше на нього не можна просто так покладатися». При цьому глава уряду ФРН висловилася за збереження формату G7.  

Меркель також підтримала рішення ЄС про заходи у відповідь на американські мита на сталь і алюміній з Європи.   

«Ми не дозволимо раз по раз отримувати вигоду за наш рахунок», - сказала вона. Це стосується, за словами канцлера, і загроз Трампа про введення мит на іноземні, в тому числі німецькі автомобілі. Тоді ЄС знову доведеться подумати, як на це відповісти, сказала вона.  

Після завершення в Канаді саміту G7 президент США Дональд Трамп в неділю, 10 червня, несподівано відкликав свій підпис під підсумковим спільною заявою. Це стало першим подібним випадком в історії формату «великої сімки».  

Своє рішення Трамп мотивував позицією канадського прем'єр-міністра Джастіна Трюдо щодо нових мит США на сталь і алюміній.   

«Джастін Трюдо в ході саміту G7 виглядав таким м'яким і скромним, а після мого від'їзду сказав на прес-конференції, що «мита США були досить образливими «і що йому» не сядуть на голову». Дуже нечесно і слабо!» - написав президент США на своїй сторінці в Twitter.  

В ході прес-конференції по завершенню саміту G7 Джастін Трюдо заявив, що Канада підвищить митні тарифи для США у відповідь на введення Вашингтоном нових мит на сталь і алюміній.   

«Ми не хотіли б це робити, але абсолютно точно підемо на цей крок, оскільки ми, канадці, доброзичливі і мудрі, однак не дозволимо собою командувати», - підкреслив Трюдо.

 

Політика, 11.06.2018 15:08