Марко Джурич і Андрій Сибіга. Джерело: соцмережа X

Країна, яку називають близькою до Росії, відновить роботу свого посольства в Києві

Сербія відновить роботу свого посольства у Києві. Воно не працювало в столиці України з березня 2022 року. Тепер же відновлення відбудеться до кінця 2024 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в дописі на своїй сторінці в соціальній мережі Х.

У середу, 25 вересня, Сибіга провів переговори з міністром закордонних справ Сербії Марко Джуричем у Нью-Йорку та обговорив удари російських окупантів по енергетичній системі України.

"Ми високо цінуємо підтримку Сербією суверенітету та територіальної цілісності України й участь у "Формулі миру". Я поінформував про російські удари по нашій енергетичній системі. Вітаю рішення Сербії відновити роботу свого посольства в Києві вже цього року", — написав український міністр.

Посольство Сербії виїхало з Києва ще в березні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, відтоді воно не поверталося. Зараз працівники дипломатичної місії працюють із Белграда.

У травні 2024 року колишній міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповідав, що президент Сербії Александар Вучич погодився відновити роботу посольства Сербії в Україні.

Як відомо, Сербію заведено називати дружньою до Росії країною, і це підтверджується багатьма випадками сербсько-російської співпраці в різних сферах. Однак останнім часом сербська влада намагається балансувати в питаннях війни в Україні: з одного боку, підтримує територіальну цілісність України, з іншого — відкрито не засуджує російську агресію.

Нагадаємо, на початку вересня президент Сербії Александар Вучич відмовився брати участь у саміті БРІКС у Росії, який пройде 3 22 по 24 жовтня. Раніше він отримав відповідне запрошення від очільника Кремля Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.09.2024 21:49