Фото: соцмережа X Олександра Вучича

Президент Сербії не поїде на саміт БРІКС у Росію: Вучич відхилив запрошення Путіна

Президент Сербії Олександр Вучич відмовився брати участь у саміті БРІКС у Росії, який пройде 3 22 по 24 жовтня. Раніше він отримав відповідне запрошення від глави Кремля Володимира Путіна.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Лідер Сербії у четвер, 5 вересня, заявив журналістам, що не може бути присутнім на саміті БРІКС з 22 по 24 жовтня, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР. Вучич пояснив своє рішення тим, що нібито в Сербії у цей проміжок часу "будуть важливі гості".

Що таке група БРІКС

BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa — Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка) — міждержавне об'єднання, яке утворили ці п'ять країн 2006 року, щоправда, ПАР приєдналася пізніше.

Відбулися вже дві хвилі розширення цієї групи. 2011 року до початкового складу приєдналася якраз Південна Африка. У серпні 2023 року до об'єднання запросили шість нових членів, зокрема, Аргентину, але наприкінці грудня вона відмовилася від вступу. П'ять нових членів — Єгипет, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія й Ефіопія — розпочали повноцінну роботу в БРІКС із 1 січня.

Нагадаємо, безрезультатна спроба приєднатися до Європейського Союзу та розбіжності з членами НАТО стосовно зв'язків із Росією спричинилися до того, що декілька місяців тому Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2024 20:59