Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Кремль посилює антиізраїльську позицію: в ISW пояснили, чому так відбувається

Заяви російської влади з приводу вбивства голови політбюро ХАМАС Ісмаїли Ганії, вказують на те, що російський диктатор Володимир Путін все частіше висловлює антиізраїльську позицію та посилює виправдання іранської агресії.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Ізраїль завдав удару, в результаті якого загинув Ганія в Тегерані, щоби зірвати спроби встановити мир на Близькому Сході.

Міністерство закордонних справ Росії також відреагувало на смерть Ганії, заявивши, що воно "рішуче засуджує" вбивство Ганії та підкреслило, що вбивство сталося під час його візиту до Тегерана на інавгурацію президента Масуда Пезешкіана.

Аналітики зазначають, що МЗС Росії прямо не звинуватило Ізраїль, але заявило, що "організатори цього політичного вбивства" усвідомлювали "небезпечні наслідки", які смерть Ганії матиме для всього регіону.

"Рішення Росії публічно звинуватити Ізраїль у дестабілізації мирних перспектив на Близькому Сході та опосередковано погрожувати Ізраїлю "небезпечними наслідками" демонструє готовність Росії, яка зростає, публічно приєднатися до Ірану на тлі поглиблення російсько-іранського військового співробітництва", — зауважили аналітики.

У звіті вказують на те, що Путін все частіше висловлює антиізраїльську позицію з початку війни між Ізраїлем та ХАМАС і значно посилив інформаційні операції, спрямовані на виправдання іранської агресії проти Ізраїлю, в тому числі широкомасштабних ракетних ударів та ударів безпілотниками по Ізраїлю, що сталися у квітні.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російська Держдума переглянула деякі аспекти нещодавнього законопроекту, який передбачає кримінальну відповідальність за використання особистих пристроїв російськими солдатами на полі бою після обурення російської ультранаціоналістичної спільноти.
  • Російські чиновники можуть вжити заходів для розв’язання проблем внутрішньої безпеки після теракту в "Крокус Сіті Холі" в березні 2024 року та стрілянини в Дагестані в червні 2024 року.
  • Українські війська в ніч з 30 на 31 липня завдали удару по складу озброєння і техніки в місті Курськ.
  • Російські прикордонники вийшли з головного міжнародного аеропорту Вірменії.
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Куп’янська, Сватового, Часового Яру, Торецька, Донецька та на заході Запорізької області.
  • Президент Росії Володимир Путін 31 липня підписав указ про посилення фінансових стимулів для підписання російського військового контракту, ймовірно, для підтримки поточних зусиль щодо криптомобілізації.

Нагадаємо, що у вівторок, 30 липня, під час засідання парламенту Масуд Пезешкіан склав присягу як новий президент Ірану. Під час свої присяги Пезешкіан пообіцяв іранцям поліпшити зв'язки зі світом і послабити обмеження соціальних свобод всередині країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.08.2024 07:17