Фото: www.eg.ru. Джерело: www.eg.ru

Лідер республіканців у Сенаті закликатиме голосувати проти допомоги Україні: названо причину

Мітч Макконнелл, який є лідером республіканців у Сенаті США, виступатиме за те, щоб сенатори-республіканці проголосували проти надання додаткової допомоги Україні та Ізраїлю. Він невдоволений відсутністю жодних положень про мексиканський кордон.

Про це повідомляє ABC News. Макконнелл таким чином "сподівається, востаннє заявити про необхідність суттєвих змін кордону".

В умовах безперервного протистояння навколо допомоги, яка, за словами Білого дому, є терміново необхідною, лідер сенатської більшості Чак Шумер призначив на середу ключове процедурне голосування щодо законопроекту, який не містить жодних положень про кордон.

У вівторок, 5 грудня, він звинуватив республіканців у тому, що вони взяли допомогу Україні в заручники через свої вимоги щодо змін у прикордонній політиці.

Раніше повідомлялось, що сенатори Демократичної партії представили новий оборонний пакет на суму близько 111 мільярда доларів, який передбачає допомогу Україні та Ізраїлю, а також фінансування заходів, спрямованих на захист південного кордону Сполучених Штатів Америки.

Затягування виділення фінансової допомоги Україні від США

За останній місяць в американському Конгресі розгорілася політична боротьба між демократами та республіканцями за проекти надання фінансової допомоги Україні та Ізраїлю, а також фінансування безпеки південного кордону країни з Мексикою. Вже наприкінці жовтня повідомлялося, що у Штатів залишилося понад 5,4 мільярда доларів для допомоги Україні. На цій підставі президент США Джо Байден запросив у Конгресу 106 мільярда доларів на допомогу Ізраїлю та Україні, а також на зміцнення оборонно-промислового комплексу. З цієї суми 61,3 мільярда доларів пропонувалося виділити на постачання Україні, а 14,3 мільярда доларів — Ізраїлю.

Однак Палата представників 2 листопада затвердила альтернативний законопроект новообраного спікера Майка Джонсона, що передбачає військову допомогу обсягом 14,3 мільярда доларів виключно Ізраїлю без України. Демократична більшість у Сенаті заблокувала розгляд цього документа.

Пізніше Майк Джонсон запропонував проект тимчасового двохетапного фінансування без урахування допомоги Україні та Ізраїлю. 15 листопада Сенат підтримав цей законопроект, щоб уникнути зупинки роботи уряду США (т.зв. "шатдауну"). 16 листопада президент Джо Байден підписав документ.

Нагадаємо, днями радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати не зможуть передавати Україні зброю, якщо Конгрес не підтримає законопроект про надання країні фінансової допомоги. Водночас республіканці висувають вимогу, аби будь-який законопроект про допомогу Україні та Ізраїлю також вміщував зміни, спрямовані на посилення безпеки американських кордонів. Нещодавні переговори сенаторів від Демократичної та Республіканської партій щодо захисту південного кордону США з Мексикою були невдалими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.12.2023 09:15