Фото: Reuters

Лідер військового перевороту в Габоні оголосив себе тимчасовим президентом, — Reuters

У понеділок, 4 вересня, лідер військового перевороту у Габоні генерал Бріс Клотер Оліґі Нгема склав присягу як тимчасовий президент. Подія відбулась під час церемонії, яка транслювалася по місцевому телебаченню.

Про це повідомляє Reuters.

На церемонії також були присутні представники Конституційного суду Габону та військові.

У своїй промові Нгема запропонував реформи, включаючи нову конституцію, за яку мають проголосувати на референдумі, новий виборчий і кримінальний кодекси, а також заходи щодо визначення пріоритетності місцевих банків та компаній для економічного розвитку. Він також пообіцяв звільнити політичних в’язнів та створити умови для повернення до Габону політичних емігрантів.

Лідер перевороту описав цей період у країні, як "момент національного визволення та прояв волі Бога".

"Коли народ розчавлений своїми лідерами ... Це армія, яка повертає їм гідність. Народе Габону, сьогодні нарешті настають часи щастя, про які мріяли наші предки", — сказав він у своїй промові.

Нгема зазначив, що його адміністрація організує чесні вибори. Проте дату не назвав. 

"Після цього переходу ... Ми маємо намір повернути владу цивільним особам, організувавши нові вибори, які будуть вільними, прозорими, такими, що заслуговують на довіру і мирними", — сказав він.

Раніше Нгема заявляв, що хунта діятиме швидко і впевнено, але попередив, що занадто великий поспіх може призвести до виборів, яким не вистачить довіри.

Нагадаємо, 30 серпня у Габоні військові оголосили про захоплення влади. Це сталося після того, як державний виборчий орган оголосив про перемогу президента Алі Бонго. Він виграв президентські вибори, набравши 64,27% голосів. Головний суперник Бонго, Альберт Ондо Осса, набрав 30,77%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.09.2023 19:18