Фото: France24

Переворот у Габоні: військові оголосили про захоплення влади

У Габоні, що на західному узбережжі Центральної Африки, військові 30 серпня оголосили про захоплення влади. Це сталося після того, як державний виборчий орган оголосив про перемогу президента Алі Бонго.

Про це повідомляє Reuters.

Зауважимо, президент Алі Бонго виграв президентські вибори, набравши 64,27% голосів. Головний суперник Бонго, Альберт Ондо Осса, набрав 30,77%.

За словами військових, вибори президента, парламенту та місцевої влади, що відбулися 26 серпня, були несправедливими, тому їхні результати "анульовані", органи державної влади розформовані, а кордони Габону закриті до подальших розпоряджень. 

"Ім'ям габонського народу… ми вирішили захистити мир, поклавши край нинішньому режиму", — йдеться в заяві офіцерів.

Зазначається, що після заяви військових було чути звуки стрілянини у столиці Лібревілі.

Нагадаємо, 26 липня Нігері відбувся військовий переворот. Заколотники заявили, що скинули демократично обраного президента Мохамеда Базума і поклали край погіршенню ситуації з безпекою в африканській країні. Члени президентської охорони Нігеру оточили президентський палац і затримали президента. Вже пізно ввечері в середу оголосили по державному телебаченню, що всі державні інституції призупинили свою роботу, а ситуацію контролюють сили безпеки, закликали зовнішніх партнерів не втручатися.

Так звана група Національної ради захисту країни заявила, що повітряні та наземні кордони закриті, запроваджена комендантська година до стабілізації ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.08.2023 12:58