ЄС готує санкції проти хунти, яка захопила владу в Нігері, — Reuters

У середу, 9 серпня, країни "Великої сімки" почали закладати основу для введення перших санкцій проти членів хунти, які захопили владу в Нігері. 

Про це повідомляє Reuters.

Відомо, що сусідні країни, які підтримали збройне захоплення, закликали Організацію Об'єднаних Націй запобігти військовому втручанню під загрозою інших західноафриканських держав.

Так, офіційний представник ЄС, який займається питаннями санкцій, та один із дипломатів ЄС зазначив, що блок розпочав обговорення критеріїв для обмежень. За словами одного з чиновників, такі критерії включатимуть "підрив демократії" в Нігері та будуть узгоджені найближчим часом.

"Наступним кроком стануть санкції проти окремих членів хунти", — зазначив він.

Проте для введення санкцій потрібна згода всіх 27 країн-членів ЄС, і коли це може статися, поки що невідомо.

Переворот у Нігері

У Нігері 26 липня відбувся військовий переворот. Заколотники заявили, що скинули демократично обраного президента Мохамеда Базума і поклали край погіршенню ситуації з безпекою в африканській країні.

Члени президентської охорони Нігеру оточили президентський палац і затримали президента. Вже пізно ввечері в середу оголосили по державному телебаченню, що всі державні інституції призупинили свою роботу, а ситуацію контролюють сили безпеки, закликали зовнішніх партнерів не втручатися.

Так звана група Національної ради захисту країни заявила, що повітряні та наземні кордони закриті, запроваджена комендантська година до стабілізації ситуації.

Зазначимо, що президент Базум був обраний главою держави два роки тому в результаті першої мирної, демократичної передачі влади після здобуття нею незалежності від Франції в 1960 році. Нігер є однією із найбідніших і "найбільш схильних до переворотів" держав Африки.

Нагадаємо, 4 серпня, президент Нігерії Бола Тінубу попросив парламент країни схвалити мобілізацію Збройних сил для можливої інтервенції до Нігеру. Керівники оборонних відомств країн Західної Африки розробили план можливого військового втручання з метою повернути назад переворот, що стався минулого тижня у Нігері, включно з порядком і термінами розгортання сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2023 20:45