Фото: Pexels

Липень 2024 року став найспекотнішим за останні 175 років: висновок учених

Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) зафіксувало найспекотніший липень на Землі за 175-річну історію агентства — і 14-й місяць рекордної спеки поспіль.

Про це повідомило Voice of America.

У щомісячному кліматичному звіті агентства, опублікованому 15 серпня, керівник відділу екологічної інформації NOAA Карін Глісон заявила, що дані вказують на те, що липень 2024 був на три соті градуса Цельсія теплішим за липень 2023 року. 

"По суті, це дуже близько до віртуальної нічиєї [з липнем 2023 року] за всіма намірами та цілями", — сказала вона.

Дані NOAA лише трохи відрізняються від даних Служби зміни клімату Copernicus Європейського союзу, яка оцінила липень 2024 року як другий найспекотніший липень за всю історію спостережень після липня 2023 року.

Національні центри екологічної інформації NOAA (NCEI) повідомили, що на більшій частині поверхні суші минулого місяця температура була вищою за середню, за винятком Аляски, півдня Південної Америки, східної частини Росії, Австралії та західної Антарктиди. В Африці, Азії та Європі були найтепліші липневі місяці за всю історію спостережень. У Північній Америці липень став другим найтеплішим.

Агентство заявило, що температура поверхні моря у світі в липні була другою найтеплішою за всю історію спостережень, завершивши серію з 15 послідовних рекордних місяців. Температура поверхні моря була вищою за середнє у більшості районів, у той час, як у деяких частинах тропічної східної частини Тихого океану та південно-східної частини Тихого океану була нижчою за середнє.

NCEI заявило, що глобальна температура поверхні з січня по липень 2024 року була на 1,28 градуса Цельсія вище за середній показник за 20 століття, що є найвищою температурою за цей період за всю історію спостережень. Ця цифра була зумовлена ​​Африкою, Європою та Південною Америкою, у кожній з яких були зафіксовані найтепліші температури за всю історію спостережень.

Прогноз рейтингу глобальної річної температури NCEI показує, що ймовірність того, що 2024 стане найтеплішим роком за всю історію спостережень, становить 77%, а ймовірність того, що він увійде до п'ятірки найспекотніших, становить 100%.

Раніше синоптик Наталка Діденко інформувала, що Україну знову накриє нестерпна спекотна погода. Відчутне підвищення температури очікується з 18 серпня.

Нагадаємо, 21 липня цього року у світі зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень. Середня глобальна температура приземного шару повітря в неділю досягла 17,09°C.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.08.2024 12:52