Фото: росЗМІ

Літак Пригожина могла збити ракета класу "земля-повітря", — Reuters

Літак ватажка приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина був збитий ракетою класу "земля-повітря", випущеною з території Росії. 

Про це повідомили декілька американських чиновників на умовах анонімності у коментарі Reuters.

За словами двох співрозмовників агентства, США схильні вважати, що літак з ватажками ПВК "Вагнер" збила ракета "земля-повітря", запущена з російської території. 

"Чиновники, які говорили на умовах анонімності з огляду на чутливість цього питання, підкреслили, що ця інформація все ще є попередньою і перебуває на стадії перевірки", — зауважили у Reuters.

 

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Згодом російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це було першим офіційним повідомленням з приводу смерті терориста. Очевидці зазначали, що перед падінням літака вони почули два вибухи й не виключали, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали вказували, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня почалося згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагалися залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Пізно ввечері у середу Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака, який 23 серпня ввечері розбився у Тверській області РФ, перебував керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Нагадаємо, 24 серпня російський диктатор Володимир Путін вперше прокоментував авіакатастрофу у Тверській області та "висловив співчуття" родинам загиблих. Крім того, диктатор згадав і про очільника приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.08.2023 20:41