Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Використовували дітей-сиріт: Лубінець розповів про викриття схеми виїзду за кордон, яку вигадали київські посадовці

Київські чиновники вигадали хитру схему, яка допомогла їхнім близьким родичам уникнути мобілізації та виїхати за кордон. Прикриттям для ухилянтів стали діти-сироти.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Викриття схеми, яку придумали київські чиновники

За його словами, працівники Офісу омбудсмана випадково стали "розслідувачами". Так, в результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон.

Лубінець заявив, що у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Ці вихованці — діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

"Мої представники цього року під час моніторингових візитів відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. Ми навідалися й до вищезазначеного табору. Працівників Офісу омбудсмана туди не допустили. Причина — на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони", — поінформував він.

За інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68. Моніторингова група не змогла перевірити, де взялися 13 дітей, через ненадання інформації.

"Наступні позапланові візити ми здійснили в Києві до Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва. Мета — з’ясувати обставини, ознайомитися з документами щодо евакуації, поспілкуватися з керівництвом", — зазначив омбудсмен.

Що вдалося довідатися у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей

Лубінець поінформував, що керівництво заявило, що не володіє інформацією про ситуацію у закладі. У Службі й Центрі також немає у наявності копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони.

Проте працівники Офісу омбудсмана виявили, що серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані.

"Найцікавіше: серед цих людей — близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей  №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення", — розповів посадовець.

До того ж кожен з супроводжуючих чоловіків звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави та жоден з них наразі не працює у цих органах. Також вони не повернулися до України.

"Цей факт наштовхує на думку, що це все була "спланована акція". Лише у 2024 році наш Офіс з’ясував, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу. Доступ до цих дітей тепер потрібно просити у німецької сторони, яка вчиняла згідно з їхнім законодавством", — поінформував Лубінець.

Викриття схеми: реакція Лубінця

Омбудсмен підкреслив, що уже направив відповідні листи до Офісу генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти.

"Очікую на швидке і неупереджене розслідування. Після такого випадку ми будемо більш прискіпливо перевіряти документи, повʼязані із закордонними відрядженнями… Адже складається враження, що подібні випадки непоодинокі!" — підсумував він.

Нагадаємо, з початку введення воєнного стану працівників ДПСУ намагалися підкупити 1125 разів на загальну суму понад 12,6 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 03.07.2024 21:55