Фото: Ваяр

Лукашенко віддав Путіну територію Білорусі під розміщення "ядерки": деталі угоди

Очільники міністерств оборони Білорусії та Росії підписали у Мінську документи, що визначають порядок утримання російської нестратегічної ядерної зброї. Її зберігатимуть у спеціальному сховищі.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін нагадав, що в межах військово-технічного співробітництва Москви та Мінська регіональне угруповання військ оснастили оперативно-тактичним ракетним комплексом "Іскандер-М" та ЗРК С-400. Крім того, літаки Су-25 переобладнали, щоб екіпажі могли застосувати "авіаційні засоби ураження в ядерному оснащенні". За словами міністра, це "дієва відповідь на агресивну політику недружніх нам країн".

Сергій Шойгу додав, що "активність спільних ядерних місій НАТО" змушує Росію та Білорусь вживати заходів:

"В умовах вкрай різкого загострення загроз і активності спільних ядерних місій НАТО змушені вживати заходів у відповідь у військово-ядерній сфері. Відповідно до рішення наших верховних головнокомандувачів організована робота з розміщення нестратегічної ядерної зброї Російської Федерації на території Республіки Білорусь", — сказав він.

Насамкінець Шойгу сказав, що зустрічі з білоруським колегою "останнім часом стали регулярними", що "особливо важливо за умов стрімкого зростання напруженості".

Нагадаємо, 24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

У Білому домі зазначили, що заяви російського диктатора Володимир Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі жодним чином не вплинуть на стратегічну ядерну позицію Сполучених Штатів.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.05.2023 11:34