Фото: ТСН

МАГАТЕ виявило міни на території ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) виявили протипіхотні міни спрямованої дії в буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром майданчика Запорізької атомної електростанції. Огляд станції було проведено 23 липня.

Про це йдеться в заяві генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Маріано Гроссі.

Окупанти розмістили міни у забороненій зоні ("в сторону" від майданчика), куди не має доступу обслуговуючий персонал станції. На внутрішньому периметрі проммайданчика мін не було.

"Як я вже повідомляв раніше, МАГАТЕ було відомо про попереднє розміщення мін за периметром майданчика, а також в певних місцях всередині неї. Наша команда звернулася до заводу з цією конкретною інформацією, і їй відповіли, що це рішення військових, причому в зоні, контрольованій військовими", — сказав Гроссі.

Він зазначив, що наявність вибухових речовин не відповідає стандартам безпеки й керівництву з ядерної безпеки, а також створює додатковий психологічний тиск на персонал.

"Навіть якщо початкова оцінка МАГАТЕ, заснована на власних спостереженнях і роз'ясненнях станції, полягає в тому, що детонація цих мін не повинна вплинути на системи ядерної безпеки і захисту майданчика", — додав він.

Вказується, що під час інспекцій та обходів території станції в останні дні та тижні експерти "не помітили жодної важкої військової техніки". При цьому їх все ще не пускають на дахи реакторів і в турбінні зали, в тому числі на третій і четвертий енергоблоки. Також вони не змогли відвідати всі приміщення машинного залу.

Увечері 22 липня група МАГАТЕ почула кілька детонацій на деякій відстані від станції.

Нагадаємо, раніше розвідники інформували, що окупанти встановили мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу, в технічних приміщеннях та у машинних залах. За даними ГУР, росіяни здебільшого використовують міни спрямованого типу радянських зразків: МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200.

Також повідомлялося, що Сили оборони цілком серйозно розглядають можливість російської диверсії на Запорізькій атомній електростанції. Військові постійно відстежують ситуацію та інформують про стан справ на станції. У Генштабі запевняли, що українські захисники мають достатньо засобів захисту, які будуть потрібні у випадку підриву ЗАЕС. Тож спеціальні підрозділи зможуть продовжувати виконувати завдання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.07.2023 02:31