Фото: chas.news

МАГАТЕ заявило, що рашисти перевели п'ятий енергоблок ЗАЕС в холодний зупин

Російські загарбники перевели п'ятий енергоблок Запорізької атомної електростанції в холодний зупин. Таке рішення ухвалили з метою проведення ремонтних робіт на енергоблоці.

Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

За даними агентства, це сталося через три дні після того, як росіяни перевели четвертий енергоблок з холодного стану в гарячий. Відтак, нараз пара з четвертого енергоблока використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС. Інші реактори працюють в режимі холодного зупину. Водночас експерти організації пропонували встановити на ЗАЕС зовнішній паровий котел, щоб перевести всі енергоблоки атомної станції в режим холодного зупину.

Крім того, експерти МАГАТЕ, які перебувають на території Запорізької АЕС, 28 липня відвідали п'ятий енергоблок, щоб оглянути корпус реактора, басейн відпрацьованого палива та парогенератор. За їх словами, все обладнання перебуває в нормальному стані. Жодних мін чи вибухівки всередині енергоблоку експерти організації також не виявили. Однак міни все ще залишаються по периметру АЕС. До того ж окупанти не допускають експертів МАГАТЕ на дахи енергоблоків, де, за даними української розвідки, може бути вибухівка.

Нагадаємо, у Міністерстві енергетики побоюються намірів Росії щодо Запорізької атомної електростанції. Окупанти повністю відключили українську сторону від моніторингу ситуації. У відомстві переконані, що вибух на станції "може статися в будь-який момент". Руйнування Каховської греблі вказує, що Москва готова ризикувати життями мирних жителів для досягнення своїх політичних та військових цілей в Україні.

Тим часом у Головному управлінні розвідки заявили, що ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Наразі окупанти робіт із розмінування ЗАЕС не проводили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.07.2023 17:21