Фото: наглядачі МАГАТЕ. Джерело: "Енергоатом"

МАГАТЕ збільшить кількість наглядачів в Україні для безпеки атомних електростанцій

Міжнародне агентство з атомної енергії розширить моніторингові місії в Україні. Наглядачів планують відправляти на об’єкти інфраструктури, які мають вплив на безпеку атомних електростанцій.

Як повідомляє прес-служба компанії "Енергоатом", 12 вересня 2024 року група експертів МАГАТЕ відвідала одну з електричних підстанцій, яка має безпосередній вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС.

Зазначається, що цим візитом розпочалась практична реалізація домовленостей, які були досягнуті під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі. Зокрема, підстанція, яку відвідали наглядачі, нещодавно зазнала пошкоджень внаслідок масованих ракетних обстрілів російських окупантів цивільної інфраструктури.

Наглядачі Агентства разом із представниками "Енергоатому", "Укренерго" та Держатомрегулювання оглянули об’єкт і задокументували пошкодження, яких зазнала підстанція внаслідок ракетних атак.

Наглядачі МАГАТЕ

Фото: "Енергоатом"

"Рашисти змінили тактику й атакують об'єкти, які є надзвичайно важливими для безперебійної роботи наших АЕС. Окупанти створюють загрозу ядерній та радіаційній безпеці і це справжній тероризм проти людства. Весь цивілізований світ має жорстко засудити ці дії та вимагати припинити атаки на підстанції", — наголосив керівник "Енергоатому" Петро Котін.

У прес-службі компанії також наголосили, що надалі моніторингові місії МАГАТЕ будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок.

"Спільними зусиллями країн-членів Агентства дії РФ з ядерного шантажу та терору цивільної інфраструктури мають бути припинені", — додали в "Енергоатомі". 

Нагадаємо, раніше постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні відправило офіційну ноту на адресу Міжнародного агентства з атомної енергії. У ній йшлося про те, що масована ракетна атака Росії 26 серпня була спрямована на порушення роботи атомних електростанцій України. Внаслідок обстрілу було відключено від мережі декілька блоків Рівненської атомної електростанції та знижено потужність Південноукраїнської атомної електростанції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 15:11