Фото: Міненерго

Росія порушила роботу двох атомних електростанцій: Україна надіслала ноту МАГАТЕ

Масована ракетна атака Росії 26 серпня була спрямована на порушення роботи атомних електростанцій України. Внаслідок обстрілу було відключено від мережі декілька блоків Рівненської АЕС та знижено потужність Південноукраїнської АЕС.

Про це йдеться в офіційній ноті постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні на адресу Міжнародного агентства з атомної енергії. 

Зазначається, що внаслідок російської атаки вранці 26 серпня було знеструмлено і відключено від мережі блоки №1, №2, №4 Рівненської АЕС, а також було знижено потужність Південноукраїнської АЕС, а блок №3 на цій атомній електростанції було відключено через коливання в енергосистемі.

У документі наголосили, що Москва продовжує цілеспрямовано бити по енергетичні інфраструктурі України та має за мету порушити роботу АЕС, які забезпечують більшу частину потреб країни в електроенергії. 

"Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, українське постійне представництво при міжнародних організаціях звернулася до МАГАТЕ з проханням терміново поширити цю ноту як інформаційний циркуляр для всіх членів організації.

Нагадаємо, радник прем'єр-міністра України, член Наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко заявив, що плани щодо підготовки до зими доведеться коригувати після масованої атаки на українську енергосистему 26 серпня. Водночас не можливо спрогнозувати графіки відключень світла.

Варто зауважити, що ракетний удар окупантів 26 серпня був однією із наймасовіших атак саме на енергетику. Так, окупанти запустили 127 ракет та 109 дронів, багато з них дійсно завдали значних руйнувань енергетичній системі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2024 17:30