Фото: СБУ

Мав допомагати російським ДРГ на Півночі України: СБУ викрила в’язня-агента ФСБ

Працівники Служби безпеки України викрила в’язня-агента Федеральної служби безпеки України, який після виходу з тюрми мав допомагати російським диверсійно розвідувальним групам на Півночі України.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За інформацією слідства, зрадника викрили у виправній колонії на Житомирщині. Зокрема, в’язень-фігурант був завербований російською спецслужбою, коли відбував покарання у тюрмі на тимчасово окупованій частині території Луганщини. Туди він потрапив ще у 2012 році за вчинення тяжкого злочину.

Перед початком повномасштабного вторгнення його етапували до пенітенціарної установи на підконтрольну Україні територію, як мешканця Чернігівщини. Вже у виправній колонії Житомирщини він вербував інших засуджених для підривної діяльності проти України. 

"Потенційними "кандидатами" для вербування були ув’язнені кримінальники, в яких закінчувався термін покарання. Основний фігурант також мав вийти на волю протягом найближчого часу", — зауважили правоохоронці.

СБУ викрила в’язня-агента фсб

Фото: СБУ

Відтак, згідно з планами зрадників, після виходу з тюрми вони мали "розосередитись" по території Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей, щоб відслідковувати геолокації Сил оборони на прикордонні. Ще одним їхнім завданням був збір інформації про охорону об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водоканалів та енергопідприємств.

"Ворог планував використати ці відомості для підготовки маршрутів прориву власних ДРГ в "обхід" укріпрайонів та вогневих позицій українських захисників. Також розвіддані потрібні були рашистам для визначення цілей російських диверсій у прикордонних регіонах України", — йдеться у повідомленні.

Проте плани зрадників провалилися. Наразі слідчі української спецслужби повідомили в’язню-агенту ФСБ про підозру за двома статями Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує ще 15 років тюрми.

Нагадаємо, Служба безпеки затримала в Одесі двох іноземців, які за завданням Федеральної служби безпеки Росії готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.04.2024 11:56