Фото: сайт ООН

Очільник Генасамблеї ООН поставив під сумнів законність членства Росії в Радбезі

Очільник Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй Денніс Френсіс не бачив жодного документа, який би підтверджував, що Росія законно посідає місце постійного члена Ради Безпеки ООН із правом вето.

Про це він заявив в інтерв'ю "Укрінформ".

На питання щодо наявності документів, які б підтвердили, що Москва є легітимним членом Генеральної асамблеї чи Ради безпеки, він відповів, що йому не відомо про існування будь-якого документа, який би це підтвердив.

"Мене не було в ООН, коли це сталося. Це мало статися приблизно в період розпаду СРСР у 1990-1991 роках. Але ні, я ще не бачив жодного документа. І я не знаю, чи такий документ існує", — додав посадовець.

Варто зазначити, що Генеральна асамблея щорічно обирає очільника, який керує дискусіями на засіданнях та слідкує за дотриманням правил. Наразі це Денніс Френсіc, дипломат із Тринідаду і Тобаго. Цього тижня він відвідав Україну. Це був перший за 30 років візит голови ГА ООН.

Київ неодноразово підносив питання стосовно законності перебування РФ в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено. Серед засновників ООН — Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, Радянський Союз, які є постійними членами Ради Безпеки.

Зокрема, очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначав, що РФ ніколи юридично не набувала статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та має бути вигнана з цього органу. Водночас для змінити склад Радбезу потрібно відповідне рішення Генасамблеї.

Нагадаємо, 2 липня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Російська Федерація 1 липня взяла на себе одномісячне ротаційне головування в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй вперше з квітня 2023 року. Країна-агресор, ймовірно, використовуватиме цю позицію як базу для проектування сили в міжнародній системі, як це склалось історично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2024 15:52