На фото: Герман Галущенко та Маріано Ґроссі. Джерело: "Радіо Свобода"

"Ми будемо це підтримувати": у МАГАТЕ висловились про плани України щодо однієї з АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергетики підтримує плани України стосовно добудови атомних блоків на Хмельницькій атомній електростанції. 

Про це стало відомо з інтерв'ю генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, пише "Укрінформ".

За його словами, це питання він обговорював з міністром енергетики України Германом Галущенком та директором "Енергоатому" Петром Котіним. 

"Ми будемо це підтримувати. Це, знову ж таки, те, що я обговорював з міністром Галущенком і з директором "Енергоатому" паном Котіним. Ми перебуваємо в контакті щодо того, як Агентство може підтримати ці плани", — зазначив він.

Зокрема Гроссі зазначив, що вважає наміри України щодо добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС своєчасними.

"Ми вважаємо, що це — дуже своєчасні плани. Тобто продовжуйте рухатися вперед, незалежно від того, як розвиватимуться події в Запоріжжі", — наголосив він.

Раніше, а саме 18 червня, член комітету Верховної Ради з питань енергетики Вікторія Гриб повідомляла, що один з блоків на Хмельницькій атомній електростанції готовий на 80%. Україна в умовах тотального дефіциту електроенергії не може собі дозволити не добудувати цей енергоблок.

Вона наголосила, що третій енергоблок буде готовий вже через три роки, адже, за її словами, наразі цей проект готовий на 80%. По цьому енергоблокові зроблено дуже багато, а також є всі розрахунки й плани.

"І не скористатися цією можливістю, мені здається, на сьогодні Україна не може собі дозволити. Тому що нам необхідні додаткові гігавати. За три роки, нам потрібно просто скористатися цією можливістю хоча б для того, що ми маємо сьогодні ці професійні кадри", — сказала вона.

Нагадаємо, 13 червня прес-служба компанії "Енергоатом" повідомляла, що в Україні може збільшитись дефіцит в енергосистемі. Це пов'язано з виведенням на плановий ремонт енергоблока на одній з атомних електростанцій країни. Відомо, що такі ремонти проводять в теплу пору року, щоб максимально використати потужність атомної генерації під час осінньо-зимового періоду. ї

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.06.2024 12:12