Фото: Міністерство енергетики України

В Україні ремонтуватимуть ще один атомний енергоблок: як це вплине на відключення світла

Найближчими днями в Україні може збільшитись дефіцит в енергосистемі. Це пов'язано з виведенням на плановий ремонт енергоблока на одній з атомних електростанцій країни.

Як повідомляє прес-служба компанії "Енергоатом", ефективність та безпека роботи ядерних реакторів на вітчизняних АЕС залежить від щорічного проведення планово-попереджувальних ремонтів. Йдеться про перевантаження ядерного палива та відповідні регламентні роботи. 

"Енергоатом з випередженням графіка максимально швидко та якісно проводить ремонти енергоблоків АЕС — задля їхньої надійної роботи в опалювальний період", — наголосив виконувач обов'язків правління компанії Петро Котін.

Відомо, що такі ремонти проводять в теплу пору року, щоб максимально використати потужність атомної генерації під час осінньо-зимового періоду. Зазначається, що цьогоріч ремонти проводять на восьми енергоблоках на трьох АЕС країни. Йдеться про Рівненську, Південноукраїнську та Хмельницьку АЕС. Окремо варто наголосити, що планово-попереджувальні ремонти роботи не проводились з моменту окупації на Запорізькій АЕС.

"Роботи виконуються за графіком ремонтної кампанії, який погоджений Укренерго. Графік складений оптимально та враховує всю складність ситуації з енергопостачанням", — йдеться у повідомленні.

За словами Котіна, протягом останніх місяців "Енергоатом" вже завершив ремонти трьох енергоблоків, які мають загальну потужність у 2420 МВт. Загальна тривалість ремонтів вже зменшена на 22,3 доби від запланованого. Це стало можливим завдяки  цілодобовій, висококласній та ефективній роботі атомників.  

"В результаті АЕС виробили додаткових 171, 84 мільйони кВт електроенергії та підтримали енергосистему, скоротивши тривалість відключень у червні", — додав Котін.

У компанії зазначають, що невдовзі буде виведено у ремонт ще один енергоблок. З врахуванням цього факту та того, що у липні споживання електроенергії зросте, дефіцит генерації в українській енергосистемі може збільшитись. Проте, з іншого боку, саме такий графік ремонтів дозволить восени максимально скоротити тривалість вимушених відключень електроенергії.

Нагадаємо, у травні Міністерства енергетики повідомляло, що після завершення ремонту до енергосистеми країни під'єднали енергоблок однієї з атомних електростанцій. Ремонт завершили на три дні раніше, ніж було заплановано. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.06.2024 15:01