Фото: podrobnosti.ua

Міграційний конфлікт: Техас взяв під контроль кордон та відмовився виконувати вказівки Байдена

У Сполучених Штатах набирає обертів міграційна криза. Зокрема, між Вашингтоном та владою штату Техас виник конфлікт, внаслідок якого останній взяв під свій контроль кордон з Мексикою та відмовився виконувати вказівки американського лідера Джо Байдена.

Про це повідомили американські ЗМІ.

Проблема з мігрантами у США

Ділянка кордону між Мексикою та США, що проходить у Техасі, досить погано укріплена. Тому тисячі мігрантів цим користуються та нелегально потрапляють до Америки. За даними CNN, тільки в грудні 2023 року кордон нелегально перетнули 225 тисяч осіб. Це рекорд з 2000 року. За попередніми даними, загалом за весь 2023 рік до Техасу прибули близько три мільйони нелегалів.

Конфлікт Техасу та Вашингтона

Щоб стримати постійний потік мігрантів губернатор Техасу Грег Еббот наказав місцевим підрозділам Національної гвардії взяти кордон під свій контроль і почати зводити укріплення з колючим дротом. При цьому техаські силовики відмовляються пускати назад на кордон федеральних прикордонників.

Проте 22 січня Верховний суд США виніс рішення, що федеральні агенти й Національна гвардія мають прибрати колючий дріт на кордоні Техасу й Мексики, встановлений місцевою владою. Це рішення не сподобалося губернатору штату. Еббот заявив, що Техас має законні повноваження контролювати будь-яку географічну точку штату, тому дії місцевої влади не можна вважати незаконними.

Як повідомляє Politico, 25 січня Коаліція з 24 губернаторів-республіканців оприлюднила спільну заяву на підтримку зусиль Еббота реалізувати, як він стверджує, "конституційне право Техасу на самозахист".

"Ми солідарні з нашим колегою-губернатором Грегом Ебботтом і штатом Техас у використанні всіх інструментів і стратегій, включаючи огорожі з колючого дроту, для захисту кордону", — йдеться в заяві, підписаній майже кожним губернатором-республіканцем.

Водночас адміністрація Байдена висунула ультиматум губернатору Техасу Ебботу і дала Техасу 24 години для виконання постанови Верховного Суду США і передачі прикордонних патрульних постів федеральному уряду. Цей термін закінчується в п'ятницю, 26 січня.

Своєю чергою Еббот звинуватив Байдена у відмові дотримуватися імміграційного законодавства і порушенні конституційних прав на самооборону. Він також активував статтю 1 розділу 10 пункту 3 Конституції США, яка дозволяє оголосити воєнний стан у штаті та діяти без огляду на федеральний уряд. 

"Його (президента США Джо Байдена, — ред.) дії викликали безпрецедентне вторгнення, від якого ми повинні захищатися", — заявив Еббот. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що представники Республіканської та Демократичної партій позитивно оцінюють напрямок переговорів щодо боротьби з нелегальною міграцією на кордоні США з Мексикою. Однак сенатори по-різному оцінюють терміни остаточної угоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.01.2024 19:59