Фото: CNN

Міністр оборони Китаю зник після підозри у корупції, — Reuters

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу опинився під слідством через підозру у корупції. Урядовець понад два тижні не з'являвся на публіці.

Про це пише Reuters.

За інформацією видання, розслідування щодо міністра Шанфу проводить дисциплінарна інспекційна комісія Збройних сил і стосується закупівлі військового обладнання. Під слідством також перебувають вісім високопоставлених чиновників з підрозділу закупівель китайської армії, який Лі очолював з 2017 по 2022 рік.

"Міністр оборони КНР Лі Шанфу не з'являвся на публіці два тижні і раптово відмовився від зустрічі з керівниками оборонних відомств В'єтнаму. Лі повинен був взяти участь у щорічній нараді з питань співробітництва в галузі оборони, яку В'єтнам проводить на своєму кордоні з Китаєм 7-8 вересня, але зустріч була відкладена після того, як Пекін повідомив Ханою за кілька днів до заходу, що міністр нездоровий", — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що міністром оборони Китаю Лі Шанфу було призначено у березні 2023 року. Призначення 65-річного генерала затвердили Загальнокитайські збори народних представників. Він ще із 2018 року перебуває під санкціями США за те, що купив у російського "Рособоронекспорту" бойові літаки та обладнання. 

Нагадаємо, Китай провів масштабні військові навчання, на яких відпрацьовувалося блокування морського й повітряного простору навколо Тайваню. Це стало відповіддю на поїздку до Сполучених Штатів Америки віце-президента Тайваню Вільяма Лая.

Раніше повідомлялось, що протиповітряна оборона Тайваню не зможе протистояти можливій агресії Китаю. Лише половина літаків Тайваню повністю готові до польотів.

У квітні 2022 року голова комітету із закордонних справ Палати представників Майкл МакКол заявив, що Сполучені Штати Америки можуть направити свої війська у Тайвань, якщо туди вторгнеться Китай. Щоправда, конфлікт із КНР є для США "останнім заходом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.09.2023 13:45