Фото: соцмережі

Міністром оборони Китаю став генерал, який перебуває під санкціями через зброю РФ

У неділю, 12 березня, Всекитайські збори народних представників затвердили генерала Лі Шанфу, який перебуває під санкціями США за співпрацю з РФ, новим міністром оборони Китаю.

Про це повідомляє Reuters.

У 2016 році Лі був призначений заступником командувача тодішніми новими силами стратегічної підтримки Народно-визвольної армії Китаю (НВАК), — елітним органом, якому було доручено прискорити розвиток космічного та кібернетичного потенціалу країни. Потім він був призначений головою відділу розробки обладнання Центральної військової комісії, керівного органу оборони Китаю, очолюваного лідером країни Сі Цзіньпіном

Зазначається, що Лі Шанфу перебуває під санкціями США з 2018 року через закупівлю бойових літаків і обладнання, зокрема, винищувачів Су-35 та комплексів С-400, у головного російського експортера озброєнь компанії Рособоронекспорт.

За даними видання, призначення Лі Шанфу міністром оборони відбулося в період загострення відносин між Пекіном і Вашингтоном, які зіпсувалися через гнівну реакцію Китаю на серпневий візит на Тайвань тодішнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі.

Експерти з оборони повідомили Reuters, що його призначення, імовірно, було винагородою за його роботу з модернізації Збройних сил Китаю.

"Я думаю, що він був підвищений до цієї посади, тому що він працював для Сі Цзіньпіна в ключових областях модернізації. Це той, кому доведеться постояти за себе перед міжнародною публікою", — сказав сінгапурський аналітик з безпеки Олександр Ніл із Гавайського аналітичного центру Тихоокеанського форуму.

Нагадаємо, 11 березня Лідер Китаю Сі Цзіньпін висунув кандидатуру Лі Цяна на пост прем'єр-міністра під час засідання китайського парламенту. Депутати Всекитайських зборів народних представників затвердили цю кандидатуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.03.2023 12:15