Фото: Evan Vucci

Мирні переговори Києва і Москви наразі неможливі, — генсек ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що мирні переговори між Україною та Росією наразі неможливі. Він це пояснює впевненістю в перемозі обох сторін.

Про це посадовець заявив в інтерв'ю El Pais.

За його словами, до мирних ініціатив ще довго, і невідомо, коли вони почнуться. Все тому, що "обидві сторони переконані, що зможуть перемогти свого супротивника".

"На жаль, я вважаю, що переговори про мир зараз неможливі. Ми, наскільки це можливо, ведемо діалог з обома сторонами для розв'язання конкретних проблем. Але зараз я не бачу можливості для негайного припинення вогню та мирних переговорів", — зазначив Гутерреш.

Він сказав, що ООН робить все можливе, щоб вести діалог з обома сторонами для розв'язання конкретних проблем, таких як експорт українського зерна та російський експорт продуктів та добрив.

Генсек ООН також сумнівається, що посередництво Китаю чи Бразилії покладе край бойовим діям.

Нагадаємо, колишній державний секретар Сполучених Штатів Америки Генрі Кіссінджер вважає, що війна в Україні може наблизитися до переломного моменту вже цього року. Реальні переговори він прогнозує восени-взимку.

На початку травня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров знову заговорив про переговори щодо припинення війни. Він традиційно звинуватив США в агресії, яку РФ розпочала проти України. Голова МЗС Росії заявив, що не проти переговорів. Мовляв, РФ давно була готова до такого діалогу. За його словами, "припинити війну можливо тільки шляхом переговорів із західними країнами".

Водночас президент Володимир Зеленський неодноразово казав, що для України й усього цивілізованого світу російський диктатор Володимир Путін зараз — терорист. Тому про жоден діалог не може бути й мови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2023 13:47