Фото: pik.net.ua

Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту: омбудсмен назвав вік найменшої жертви рашистів в Україні

У понеділок, 19 червня, в Україні відзначають Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством під час конфлікту. Після повномасштабного вторгнення війська країни-агресорки застосовують сексуальне насилля як метод ведення війни.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, в Україні факти таких злочинів були відомі ще з 2014-го року. Проте після початку повномасштабної війни кількість фактів сексуального насильства в рази збільшилася.

"Після повномасштабного вторгнення війська країни-агресорки застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах — зокрема, для залякування, помсти чи "покарання" цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насильство застосовується до жінок, чоловіків, дітей та людей літнього віку", — розповів Лубінець.

Лубінець додав, що сексуальне насильство застосовується до жінок, чоловіків, дітей та людей похилого віку.

"Офіс Генерального прокурора встановив, що вік постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, становить від 4 до 85 років. Для воєнних злочинців не існує ні статевих, ні вікових обмежень. Також зафіксовані факти, коли російські окупанти прямо заявляли, що ґвалтують жінок задля того, щоб завдати їм психологічної травми, яка викличе небажання жити статевим життям у майбутньому та народжувати дітей", — йдеться у повідомленні.

Уповноважений закликав в цей день вшанувати всіх жертв і постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом.

"Пам'ятаймо про те, що ми маємо спільно працювати над тим, щоб кожен злочинець поніс гідне покарання і Росія відповіла перед судом за цю геноцидну війну в Україні", — додав Лубінець.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що двоє російських військових можуть бути причетні до сексуального насильства над чотирирічною дівчинкою та групового зґвалтування її матері. Ці злочини відбувались під дулом пістолета на очах у її батька під час тимчасової окупації Броварського району.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.06.2023 11:59