Фото ілюстративне. Джерело: Telegram-канал Івана Федорова

Міжнародний реєстр збитків у "Дії": як він працюватиме та хто зможе отримати допомогу

Мешканці України, які постраждали від російської агресії, зможуть подати заяву про відшкодування до Міжнародного реєстру збитків. Послуга з’явиться в застосунку "Дія".

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра в ефірі телемарафону розповіла як працюватиме реєстр та хто зможе отримати допомогу.

За її словами, є 40 категорій людей, які можуть увійти до списку. Зокрема, суб'єктами подання заяви про відшкодування можуть бути фізичні, юридичні особи та держава Україна. Послугою зможуть скористатися як українці, так і іноземці. 

Мудра заявила, що було прийнято рішення запустити пілотний проект реєстру. Відповідно у квітні розпочнеться прийом заяв від громадян, які постраждали від збройної агресії Росії. Поки що йдеться про відкриття однієї категорії заявників. У майбутньому заяви про завдану шкоду зможуть подати юридичні особи та держава.

На допомогу можуть претендувати:

  • люди, які втратили або отримали пошкодження власної нерухомості;
  • люди, які зазнали моральної шкоди;
  • люди, які зазнали шкоди здоров'ю.

Міжнародний реєстр також розглядатиме заявки від осіб, які зазнали катування, сексуального насильства та примусового переміщення.

Міжнародний реєстр збитків — це перша складова Глобального компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

Нагадаємо, що 22 березня в Києві відкрився Офіс реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації. Вже скоро українці зможуть подавати відповідні заяви для компенсацій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2024 18:59