Фото: DW

Міжнародний суд ООН сьогодні оголосить рішення у справі про збиття малайзійського "Боїнга": чому це важливо для України

У середу, 31 січня 2024 року, Міжнародний суд ООН 31 січня оголосить рішення за позовом України проти Росії щодо порушення останньою конвенцій про заборону фінансування тероризму й подолання всіх форм расової дискримінації.

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду. 

Відкрите засідання, під час якого голова суду зачитає рішення, відбудеться о 16:00 за Києвом у Палаці миру в Гаазі.

Зокрема, Україна прагне, щоб суд зобов’язав РФ виплатити репарації за напади та злочини на сході країни, включно зі збиттям рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines. 

До того ж наша держава у цій справі доводить, що РФ порушила відповідні конвенції, озброюючи угруповання підконтрольних їй "республік" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Крім того, йдеться про дискримінацію з боку РФ українців і кримських татар та заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також зникнення, вбивства і незаконні обшуки та затриманнях в тимчасово окупованому Криму.

Чому рішення Міжнародного суду ООН важливе для України

Колишня заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Лана Зеркаль пояснила, що у разі позитивного для України рішення суду, наша держава отримає юридично встановлене право на належну компенсацію за порушення цих міжнародних договорів.

"Рішення МС ООН також матиме визначальне значення для подальшого розвитку та застосування міжнародного права у сфері боротьби з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією", — зазначила вона.

Зеркаль наголосила, що фактично Міжнародний суд ООН визначить, чи може держава, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, безкарно порушувати всі норми міжнародного права.

"Адже поки що Росія намагається довести світу, що перед обличчям "могутньої нації" і верховенство права, і цей Суд нічого не значать. Рішення у цій справі буде першою правовою відповіддю цивілізованого світу на грандіозну зневагу Росії до міжнародного права та Міжнародного суду ООН зокрема. Що ми доводимо у цій справі? У справі, яку ми довго і ретельно готували, ми доводимо, що російські посадові особи свідомо фінансували терористичні акти в Україні", — зауважила Зеркаль.

Дипломатка також нагадала, що росіяни постачали незаконним збройним формуванням гроші, ракети та бомби, знаючи, що вони будуть використані для вбивства, примусу та залякування цивільного населення України.

"Це не історія "помилок", а чітко зрозумілий шаблон. Коли російські особи надавали гроші та зброю виконавцям терористичних актів, вони чітко знали, як ці засоби будуть використані. Коли так звана "ДНР" вистрелила зі зброї, яка не могла відрізнити цивільні літаки від військових, то це означає, що терористи незаконно та навмисно знищили літак, порушивши Монреальської конвенції. Коли російські чиновники надали "ДНР" комплекс "Бук", то вони знали, що його планують використати для здійснення терористичного акту", — акцентувала Зеркаль.

Вона також зазначила, що безліч дискримінаційних дій Кремля мали на меті знищити або порушити права людини двох етнічних груп у Криму: кримських татар та української громади. 

"У сукупності дії Росії складають послідовну схему каральних дій проти етнічних груп із дискримінаційною метою.Що може Суд? Міжнародний суд ООН може визнати порушення Росії міжнародних зобовʼязань щодо заборони фінансування тероризму та расової дискримінації; роз’яснити засадничі стандарти цих конвенцій. Наказати Росії виконати вимоги обох конвенцій. Утримувати постійну юрисдикцію для тримання дій Росії під безперервним судовим наглядом, доки не буде визначено повну та справедливу компенсацію", – зазначила вона.

На думку Зеркаль, це рішення впливатиме і на розвиток ситуації на Близькому Сході, де Іран і, можливо, Росія фінансують напади хуситів та підживлюють ресурсами своїх проксі.

Катастрофа MH17

Літак Boeing 777 Малазійських авіаліній, який виконував рейс МН17 з Амстердама в місто Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року неподалік Торезу Донецької області. Тоді загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Серед загиблих було 80 дітей.

Міжнародне розслідування встановило, що літак збито зенітним ракетним комплексом "Бук" російського виробництва. Незалежні дослідники стверджували, що ЗРК "Бук" належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська (РФ), а 24 травня 2018 року влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.

Окружний суд Гааги у листопаді минулого року засудив до довічного ув'язнення громадянина Росії Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка за їхню участь у смертельній катастрофі Boeing-777 над Україною у 2014 році.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Нагадаємо, раніше представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів Дігна ван Бутцелар заявляла, що російський диктатор Володимир Путін не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за збиття літака авіарейсу МН17. Він користується імунітетом поки перебуває на посаді президента РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 11:25