Фото: Slovoidilo.ua

Справа МН17: чому Путіна не можуть притягнути до кримінальної відповідальності

Російський диктатор Володимир Путін не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за збиття літака авіарейсу МН17. Він користується імунітетом поки перебуває на посаді президента РФ.

Про це повідомила представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів Дігна ван Бутцелар, передає "Укрінформ". 

Спільна слідча група (JIT) у справі МН17 встановила, що є важливі ознаки того, що Путін ухвалював рішення щодо постачання тяжкого озброєння, але як президент він має імунітет. 

Ван Бутцелар також зазначила, що наразі немає достатньо доказів для притягнення до відповідальності інших топ-фігур, таких як, зокрема, радник Путіна Владислав Сурков та російський міністр оборони Сергій Шойгу.   

Однак отримані дані щодо причетності РФ до збиття МН17 можуть відігравати важливу роль у судових процесах, де йдеться про державну відповідальність. 

Що відомо про катастрофу МН17

У Донецькій області 17 липня 2014 року було збито пасажирський літак Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії", що виконував регулярний рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія). В результаті катастрофи загинули всі пасажири та екіпаж — 298 людей. За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України.

Згодом слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом, вистріливши із російського зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирьох підозрюваних – Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелков"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Крот"). У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі передали до суду Гааги.

Нагадаємо, 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги виніс вирок у справі про збитий у 2014 році літак рейсу MH17 Малазійських авіаліній. Причетні до злочину отримали довічні терміни.

Світ, 08.02.2023 16:42