Вадим Івченко. Джерело: "Радіо Свобода"

Мобілізація українців за кордоном: нардеп розповів про деякі нюанси законопроекту

Українцям чоловічої статі за кордоном, які не стали на військовий облік, можуть обмежити надання банківських послуг. Вони також не матимуть змоги повної мірою отримувати консульські послуги.

Про це повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Вадим Івченко в ефірі "Свобода. Ранок".

За його словами, вже відбулося декілька зустрічей в закритому режимі з Міністерством оборони, Генеральним штабом для того, щоби проговорити основні акценти щодо оновленої версії законопроекту про мобілізацію.

"Ми будемо вводити такий собі військовий облік, тобто всі чоловіки мають отримати, скажімо, картку військового обліку та мають пройти, скажімо так, переідентифікацію в територіальному центрі комплектування. Чи це народний депутат, чи це чиновник, чи це будь-яка інша "броньована" особа. Тобто в цьому обліку запишуть, що там придатний, але "заброньований". Він — народний депутат, він — міський голова, він працює на підприємстві оборонного виробництва, тобто має "бронь" і так далі. А всі інші будуть групуватися, скажімо, у кількості та далі виокремлюватимуть тих, кого за потреби Генштабу можуть мобілізувати", — розповів він.

Вадим Івченко пояснив: якщо людина перебуває за кордоном, вона теж має пройти цю ідентифікацію, а якщо не пройде, то це означає, що "будуть наслідки".

"Одним із наслідків, наприклад, може бути таке: йому не нададуть консульських послуг, тобто якщо прострочений паспорт, ніхто нового не надасть. Людина не зможе робити консульські послуги у вигляді довіреності, бо багато роблять довіреності на суди в Україну, щоб або продати майно, або, вибачте, якось подарувати тощо. Цього теж не можна буде зробити", — додав він.

За його словами, зміни відбудуться і щодо банківських послуг. Банк запросить теж нову ідентифікацію, але в цій ідентифікації має бути ця посвідка, безпосередньо цей військовий облік.

"Це означає, що можуть відключитися навіть банківські картки. Тобто фізично та людина, яка перебуває за кордоном, має пройти цю ідентифікацію. Якщо в неї все гаразд, вона виїхала за кордон за певними документами… Ви ж бачите, Генштаб просить, щоби прибрати з демобілізації людей, точніше, прибрати тих, хто не підлягає мобілізації, людей з другою групою інвалідності. Тобто фактично, якщо ти виїхав з третьою групою або з другою, то, згідно з новим законом, все одно ти проходиш військовий облік, але вже ти будеш тією людиною, яку, можливо, мобілізують", — підсумував нардеп.

Нагадаємо, міністр оборони Рустем Умєров заявив, що законопроект, який змінить мобілізаційні процеси в Україні, вже найближчими днями можуть зареєструвати у Верховній Раді. Влада запевняє, що майбутні правила будуть зрозумілими для суспільства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.12.2023 16:59